Szerteszana²

grin agymenései

A Wise, mint belföldi pénzforgalmi számla (2023)

2023-09-27 17:02 írta grin

Kedves mindenki!

Azt hiszem, hogy ez a blogbejegyzésem ismét népszerűbb lesz az átlagnál, ismét közösségi szolgálatot végzek az ország jobbítása érdekében, azok helyett, akiknek ez amúgy a dolga lenne.

A téma az előző bejegyzésben egy hónapja indított folytatása, ahol azt a kérdést tettem fel, hogy vajon a Wise által nyújtott (magyar bankszámlaszámmal rendelkező) számla mire és hogyan használható a hatályos magyar törvények és szabályozók alapján? (Ha nem olvastad, talán érdemes ott kezdeni, mert kicsit részletesebben kifejtettem pár gondolat. De nélküle is érthető: éljen a lustaság!)

Röviden összefoglalva a kérdés az, hogy cégek, intézmények, alapítványok és egyesületek, jogi személyiséggel rendelkező és nem rendelkező entitások vajon használhatják-e a Wise bankszámláit a mindennapi[1] működésük során a hagyományos mosópor bankszámlák helyett, mennyire és milyen célra legálisan illetve milyen korlátozások között?

Aki csak a válasz miatt jött, az ugorjon a végére.

A válasz, mint múltkor írtam nagyrészt eddig ismeretlen volt. A Wise a magyar bankokhoz képest gyakorlatilag ingyen van, a pénzváltás kedvező, a bankkátyáik nemzetközileg megállják a helyüket, tehát a feltételek igen kedvezőek. A másik oldalról az ügyfélszolgálat angol nyelvű és sokszor kicsit nehézkes, de amúgy segítőkész.

Viszont az internet fele szerint nem, nem, nem használható, a könyvelők jelentős része sokkot kap az említésétől és bizonyos állami szervezeteknél a bankszámla harmadik számjegye után dobja a hibát a rendszer.

Az úttörő ahol tud, segít

…de vele ellentétben én néha tudok is. Szóval írtam a NAV-nak, aki az előző postomban kirészletezett módon azt válaszolta, hogy szerintük valószínűleg pénzforgalmi számla, valószínűleg nem belföldi pénzforgalmi számla és valószínűleg használható mindennapi fizetési forgalomhoz; de majdnem minden téren kérdezzem meg a Magyar Nemzeti Bankot.

Megkérdeztem. Válaszoltak.

Az MNB válaszol!

Az ő levelüket is idevágom változatlan, bár kicsit formátumozott alakban, a kereshetőség kedvéért.

Először is egy fontos pontosítás arról, hogy pontosan milyen cégekről beszélünk; az MNB ebben a tekintetben a hivatalos forrás, hiszen ő tartja nyilván a cégeket.

Fenti kérdéseihez kapcsolódóan mindenekelőtt tájékoztatom, hogy a Wise Europe SA a Belga Nemzeti Bank (BNB) által felügyelt pénzforgalmi intézmény, amely a Wise Europe SA BNB által az MNB részére továbbított határon átnyúló bejelentése alapján határon átnyúló szolgáltatások nyújtásra jogosult Magyarország területén, ezért az MNB honlapján a Piaci szereplők keresése1 menüpont alatt elérhető nyilvántartásban határon átnyúló pénzforgalmi intézményként szerepel.

Tájékoztatom továbbá, hogy a Wise Payments Limited Magyarországi Fióktelepe (székhelye: 1133 Budapest, Váci út 80. 3. em.) nem az MNB által nyilvántartott intézmény. A Wise Payments Limited Magyarországi Fióktelepének anyavállalata az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező Wise Payments Limited, mely korábbi neve alatt (TransferWise Limited) 2020. év végéig határon átnyúló szolgáltatásokra volt jogosult Magyarországon, azonban az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépésére tekintettel már nem jogosult határon átnyúló tevékenységek végzésére hazánkban.

Nagyon korrekt, érthető, teljes tájékoztatás, most kicsit büszke vagyok az MNB-re (és innen ismeretlenül is köszönöm dr. Lakatos Máténak az alapos választ).

Tehát röviden: mi a Wise Europe SA nevű cégről beszélünk.

Kérdései vonatkozásában tájékoztatom, hogy a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény (Pft.) 2. § 20. pontja értelmében pénzforgalmi számla az a fizetési számla, amelyet a számlatulajdonos rendszeres gazdasági tevékenysége körében pénzforgalmának lebonyolítása céljából törvényben megállapított kötelezettség alapján nyit, illetve nyitott, illetve 22. pontja értelmében pénzforgalmi szolgáltató: az a hitelintézet, elektronikuspénz-kibocsátó intézmény, Posta Elszámoló Központot működtető intézmény, pénzforgalmi intézmény, Magyar Nemzeti Bank és kincstár, amely pénzforgalmi szolgáltatási tevékenységet végez. A Pft. 1. § (1) bekezdése alapján e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni a Magyarország területén nyújtott pénzforgalmi szolgáltatásra. A Wise Europe SA 2020. szeptemberében csatlakozott a GIRO Zrt. által működtetett Bankközi Klíring Rendszer (BKR) éjszakai (IG1) és napközbeni többszöri (IG2) elszámolási rendszeréhez, valamint az azonnali átutalási megbízás elszámolását és teljesítését végző belföldi fizetési rendszerhez (AFR) is, amely azt jelenti, hogy a Wise Europe SA jogosult magyar IBAN számú fizetési számlák kibocsátására, továbbá fizetési műveletek lebonyolítására a Magyarországon működő mindhárom elszámolási platformon keresztül.

Az MNB álláspontja szerint, amennyiben egy pénzforgalmi szolgáltató HU-val kezdődő IBAN számlaszámú fizetési számlákat vezet, ezen fizetési számlák Magyarországon vezetett fizetési számláknak minősülnek (figyelemmel az IBAN szám képzésére vonatkozó szabványra), és az adott pénzforgalmi szolgáltatás kapcsán alkalmazandók a Pft. rendelkezései.

Tehát röviden: mivel a Wise teljes értékű része a magyar pénzforgalmi és bankközi rendszereknek és HU kezdetű IBAN számlaszámot vezet ezért ezek belföldi fizetési számlának minősülnek.

A Válasz

Tehát, véreim, összefoglalom:

A NAV álláspontja szerint szerintük mindenképp „pénzforgalmi számla”, és teljes értékűen használható belföldi fizetési forgalomhoz, de az MNB véleménye szerintük az irányadó.

Az MNB véleménye szerint ezek a számlák „belföldi pénzforgalmi számlának” minősülnek.

Itt a vége, 2023-ban.

Hova tovább?

Egyrészt ez azt jelenti, hogy a NAV és az MNB is azt mondja, hogy a Wise számlákat teljes értékűen lehet használni cégeknek nem csak pénzforgalomra, de ezekkel teljesítheti a kötelességét az, aki (az Art., vagyis az adózás rendjéről szóló törvény alapján) „belföldi pénzforgalmi számla nyitására kötelezett”.

Másrészt ez azt is jelenti, hogy ezeket a számlákat mindenkinek „kötelessége” lenne így is kezelni, azaz nem utasíthatná vissza a Wise számlákat azzal az indoklással, hogy azok nem „belföldi fizetési számlák”. Nézek itt kérdőn a NAV-ra, aki például szerintem az 1%-okat nem akarta Wise felé küldeni, vagy az Államkincstárra, aki szomorúan közli, hogy a számlaszám nem megfelelő. Ezt a harcot én most nem akarom felvállalni, legyen ez más asztala. Én machetével levágtam a liánokat, lehet előre menni.

Úgyhogy… esélyesen vizslát fognak páran mondani a magyar bankoknak, a havi sok tíz- vagy százezres bankköltségeknek, a buta appoknak, a ki tudja minek.

A következő postban kicsit mesélek a Wise Business problémáiról (az előnyeit a Wise úgyis elmondja a reklámjaiban; a lényeg pedig hogy ez kell ahhoz, hogy cégként lehessen használni, akkor is, ha EV vagy).

Ha valaki hálás akar lenni, akkor használhatja a wise meghívómat:
https://wise.com/invite/dic/peterg3250,
vagy még sosem próbáltam, hogy egy anonim fizetős link mit csinál, azt is kipróbálhatja (ez lehet, hogy egy fizetés után megsemmisül?), más most nem jut eszembe (számlaszámot azért nem írok blogpostába :-)). Ha ebből összejön egy ingyen ebéd, már megérte! :-D Vagy ha nem, hát kisnyúl.

Addig is mindenkinek jó bankolgatást!


Jegyzetek

[1] - Ez az egész cikk a belföldi (vagyis Magyarországról induló Magyarországra érkező) magyar forint utalásokról szól, és a fő mozgatórugója az volt, hogy a „belföldi pénzforgalmi számlára kötelezettek” (vagyis kb. minden magyar cég) használhatja-e ezt a számlát magyar pénzforgalmára úgy, hogy a hivatalok ne büntessék meg őket.

[2] - Nem tudom, hogy a külföldi forint utalásokat kik és miért használják vagy használnák, nem értek hozzá, így erről nem írok. A Wise forint számla nem használható külföldről (nem is mondják meg az IBAN számát, de amúgy HU79 egy hozzászóló szerint), én speciel erre az EU számlát használtam (SEPA utalás ingyenes) illetve az USD számlát (annak minden kínos jellemzőjével).

A Wise, mint belföldi pénzforgalmi számla (2023)

Szerteszana²

grin agymenései