Szerteszana²

grin agymenései
Archívum December 2020

Ingyenes software 2'500'000'000 forintért

2020-12-07 16:22 írta grin

2020-ban ismét, mint már több, mint 10 éve, a tanulók az iskolákban ingyen használhatnak bizonyos ©Microsoft™ termékeket. Nézzünk rá az idei évre, hogy megint milyen jó nekünk és megint milyen rendes volt hozzánk egy az iskolások beetetésében maximálisan érdekelt, kvázi-monopol cég és az őt támogató politikusok, és persze a végén a meglepi!

Szóval a kormány 2020-ban is teljes erővel küzd azért, hogy a közoktatásban nehogy megjelenhessenek a szabad software-ek és hogy lehetőleg a frissen végzett diákok semmi mást ne ismerjenek, csak a ©Microsoft™ termékeket. Persze semmi nincs ingyen, nézzük, mibe kerül ez nekünk.

Elsőnek természetesen a Cég és a vele kapcsolatban levő politikusok jószándéka, mely ingyen van és mégis felbecsülhetetlen. Nemzeti Érték™!

Másodsorban nézzük az EKRSZ_44899914 sz. közbeszerzést, melynek részletei itt olvashatóak. Eszerint a Digitális Kormányzati Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság nyílt eljárásban tendereztette meg a cégeket. A nyertes egy Softline Services Kft. nevű cég lett (Budapest 3, Galagonya u. 5., adószáma 26187817241), ami a pályázati anyagból láthatóan egy kisvállalkozás.

A pályázat szerinti 2.194.893 db licencért cserébe ez a kisvállalkozás 7 millió eurót, mai ráfolyamon hozzávetőlegesen 2,5 milliárd forintot kapott, ami nem rossz üzlet egy durván 100 ezer dolláros forgalmú cégnek.

A közbeszerzési eljárás amúgy rendben zajlott: mind az egy jelentkező megfelelő ajánlatot adott be, és sikeresen kiválasztották közülük azt az egyet, aki nyert. Az övé volt a legolcsóbb ajánlat! Persze a legdrágább is. Meg az összes. De bizonyos, hogy nagyon öldöklő árverseny folyhatott a beadáskor.

Nézzünk rá a nyertes becsületes, magyar kisvállalkozóra is! A nyertes Softline Services Kft. egy kis magyar cég, ügyvezetője a láthatóan üzletileg profi Mészáros Zoltán úr, aki a céget (aminek állítása szerint 8 alkalmazottja van) egyedül vezetgeti. Szép eredmény!

Talán a képet árnyalja kissé, hogy ezen igazi, magyar kisvállalkozás valójában a Softline Group nevű cég magyarországi Kft.-je, mely cég 2019-et mintegy 1.54 milliárd dollár forgalommal zárta (ez mintegy 456 milliárd forint), ami egy „kisvállalkozástól” egészen szép eredmény!

Ezek után már az ember szeme sem rebben amikor megtudja, hogy ez a cégecske valójában Moszkvából irányítva tengeti napjait, hiszen amúgy is mi gondunk lenne exSzovjet testvéreinkkel, meg azzal, hogy a befizetett adónk egy része Oroszországba, egy része a Microsoft™ reklámtevékenységére megy (máshol fizetnek cégek azért, hogy az ő termékükkel etessék be a diákokat, de Magyarországon mi fizetünk azért, hogy megetessék velünk a reklámjukat), és csak tényleg kis része menjen el a saját nemzeti politikusaink jobb megélhetését bitosító magánkezelésű alapokba.

Úgyhogy jó ez a „tisztaszoftver”, a mi két és félmilliárd forintunkból, cserébe az ennek töredékébe kerülő szabad software-ek támogatásával szemben, no meg azzal, hogy a diákok ne csak egyetlen kereskedelmi terméket ismerve kerüljenek ki az iskolapadból. Mert kétség ne legyen: ha a (legtöbb) tanár alá odatolják a Microsoft™ reklámterméket akkor majd hülye lesz alternatívákat is mutatni a gyerekeknek! És az a kikerülő dolgozó aki sosem látott mást nem is fog tudni mást használni. Fizet otthon, fizet a cége, fizet mindenki -- a Microsoft™nak! Jó befektetés -- politikusokat venni.

Avagy: https://o365.oh.gov.hu/ - Ingyenes Office letöltés a Nemzeti Fejlesztés Minisztérium Tisztaszoftver programjának köszönhetően! -- Az „ingyenes” bizonyos értékeire.

Archívum December 2020

Szerteszana²

grin agymenései