Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Április 2014

Ne tételezzük fel a belegondolás képességét?

2014-04-04 11:20:06 írta grin

Bizonyosan sokan leírták, csak én kerültem el őket, de szeretnék egy pár szót ejteni a jelenlegi magyar választási rendszerről, illetve ennek implikációiról egy olyan politikai környezetben amikor – az intelligens választó számára – nincs választható jelölt; talán szót ejtek arról hogy hogyan alkotott államilag engedélyezett választási csalást az uralkodó párt.

csakapenz.jpg

Frissítettem a Wikipédia választási rendszerről szóló szócikkét, melyhez először elolvastam a választási törvényt, majd még egyszer, majd megvakartam a fejem és elkezdtem próbaválasztásokat tartani a LibreOffice sheetjén. A végeredményt döbbenten néztem, mert más az amikor írják hogy „a kormány átalakította a választási rendszert úgy hogy ők nyerjenek” és más amikor látom, hogy mennyire.

A döbbenetem alapja a törvény 15.§.(1)(b) pontja, ami ártalmatlannak is tűnhet: „Töredékszavazatnak minősül[…] a mandátumot szerző jelölt szavazataiból a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.”

Lefordítom. A nyertes egyéni jelölt és a nem nyertes második egyéni jelölt közötti szavazatkülönbséget megkapja a nyertes egyéni jelölt pártja pluszban, töredékszavazatként.

Azt sokan tudják hogy a választási rendszernek volt egy olyan átalakítása aminek végeredményeképp rengeteg párt indulhat a választásokon. Ennek az egyik eredménye hogy sok egyéni jelölt nem fogja elérni az 5% küszöböt: ezeknek a szavazatai elvesznek. A másik hogy az ellenzéki szavazatok széttagolódnak, vagyis aki nem a Pártra akar szavazni az sok kis párt sok kis jelöltjére fog szavazni; ennek az egyik eredménye hogy a másodiknak végző (a Párt feltételezése szerint és médiatámadásának köszönhetően) ellenzéki egyéni jelöltre kevesebben fognak szavazni, vagyis nagyobb lesz a nyertes és a második közötti különbség. Na ezt a különbséget fogja a nyertes megkapni töredékszavazatban. Ha elég nagy a nyertes és a második közötti különbség akkor a nyertes szavazatokat akár duplán is lehet számolni az országos pártok parlamentbe jutásakor!

Mit tehet az az intelligens választó aki számára nincs olyan választható induló akiben meg tud bízni, de nem akarja hogy a Párt további négy év alatt az ország vagyonának utolsó morzsáit is elhordja, hogy megkezdje az egypártrendszer és a szocialista államigazgatás visszaépítését?

Ennek az egész vizsgálódásnak az alapja egy kedves ismerős volt, aki politikailag képzettebb nálam (illetve a magyar lakosság 85%-ánál, megfigyelésem szerint), és aki kifejtette, hogy ő pártban az LMP-re szavaz, jelöltben pedig – ha lehetséges – akkor a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, ami általában az Együtt-PM-stb jelöltje. Én ezt bemondásra nem fogadtam el és elmentem ellenőrizni; az ellenőrzés eredményeképp írom mindezt.

A logikája tehát az lehetett, hogy pártlistán szavaz a számára leginkább szimpatikus vagy a legkevésbé unszimpatikus pártra, mert ennek számítása egyértelmű; olyan pártot választ aki vélhetően eléri az 5% (vagy egyesült pártok esetén a 10 illetve 15%) küszöböt.

Egyéni jelölt esetén pedig arra az ellenzéki, de még elfogadható jelöltre szavaz (gondolom ezt az eufemisztikus fogalmazást nem kell kifejtenem, értse mindenki) aki vélhetően a második helyen fog végezni, hogy minél kisebb legyen a különbség az első és a második között.

Játékelméleti kifogásokat mellőzve vélhetően ez a legjobb módszer arra, hogy csökkentse valaki a Párt esélyét hogy ismét korlátlan hatalomhoz jusson amellett, hogy nem tud „valakire” szavazni, csak valakik „ellen”.

Magyar mentalitás

2014-04-01 21:14:18 írta grin

Egy régi viccet kellene idéznem egy hozzászóláshoz, leírom ide, mert örökérvényű.

A NASA elég nehezen talál vállalkozókat a következő holdutazáshoz. Behívnak pár vállalkozó pilótát. Megkérdezik először a szovjetet hogy mennyiért vállalná a dolgot.

– Százezer dollár. – mondja a szovjet pilóta büszkén.

– És mire költené?

– Háát… Huszonötért vennék pár  tehénkét, huszonötért egy jobb házat, a többiből vennék autót meg némi vodkát.

Jó ajánlat, de megkérdezik a németet is, mennyit kérne.

– Kétszázezer dollár. – mondja. Őt is kérdik mire kellene.

– Százért vennék egy kis farmot meg állatokat, ötvenből építenék rá házat, vennék autót, a maradékból meg félretennék a gyerekeimnek.

Ez sem rossz, de megkérdik a magyart is.

– Háromszázezer dollár lesz! – mondja a magyar szemrebbenés nélkül. Az űrszakemberek elismerően összenéznek, hogy ez igen, ez az ember tudhat valamit, ha ennyit kér, de őt is kíváncsian megkérdezik, mire költené. Az ember megvonja a vállát:

– Nos, százezerért világ körüli útra mennék, a másik százból vennék egy sportkocsit, százért meg felmegy a ruszki.

Archívum Április 2014

Szerteszana²

grin agymenései