Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Július 2012

Túl sok itt az ember

2012-07-23 11:44:56 írta grin
Röviden írok ide is, mert a kérdés igazából egy fa**bookon körbepostolt kép alapján indult el, és arra írtam egy választ, de mivel azt nem látja senki... hát itt van nyilvánosba'.
Az egész Tökéletlen néptelen Nyugati Pújáról készült képpel indult, amit boldog-boldogtalan körbenyomott a neten álmélkodva.
Erről azt írtam, az ikszedik példány után:

Többen megosztották ezt a gyönyörűen mágikus képet, és mivel nem akarom többször leírni, repostolom.
Hogyan lehet ilyet csinálni?

Többféleképp. Ez a kép, amennyire látom, 10 darab hosszú expozíciós képből készült, kézi masszírozással. Ez egy fáradságos dolog.


A fotós megoldás az ND filter amikor extrém hosszú expozíciót csinálhatsz úgy, hogy nem ég ki a szenzor szeme.

Az általam ismert megoldás pedig egy aránylag egyszerű, automatikus megoldás: készít az ember SOK képet ugyanarról a helyszínről úgy, hogy a fényviszonyok nagyrészt állandóak legyenek (ha nem, akkor kicsit válogatni kell), illetve hogy minden mozgó (tranziens) objektum legalább 2-3 képen ne legyen ug
yanott. 20-30 normál expozíciós kép elég lehet, de nagy tömegnél akár több száz kép is kellhet (pl. a Taj Mahalról így lehetett készíteni, neten láttam de most nem találom), hogy legalább 2-3 képen látszódon a megtartani kívánt rész.
Ezután jön a mágia. GIMP alatt a plugin neve Astronomy/Merge Layers, ami megpróbálja a kézi masszírozást automatizálni. A végeredmény mágikus (főként ha sikerül a megfelelő paramétereket eltalálni): a képen megmaradnak a statikus részek, és eltűnnek a tranziensek (népszerű nevén az emberek és turisták).
[Van hasonló plugin fotosopp alá is, de az azoknak akik nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel. ;)]
De hogy megmutassam (magamnak is), gyorsan csináltam egy tesztet.
ronam01.jpg
Megkértem gyermekeimet, hogy – ellentétben nyugodt, jól nevelt, csendes természetüktől – legyenek szívesek ordítva rohangálni a kertben, öszevissza. Miközben ezzel voltak elfoglalva, készítettem 8 teljesen közönséges képet (normál 1/250 expozíció meg a hozzá tartozó mosolygós blende), mindegyiken legalább egy kis szörnyegyerekkel.
Ezután fogtam a GIMP-et (ami értelemszerűen a legmegfelelőbb open source eszköz a célra, aki meg ezt sem érti annak azt mondom hogy ingyenes), betöltöttem a képeket, majd a fent hivatkozott Merge Layers plugint elindítottam úgy, hogy semmiféle beállításhoz nem nyúltam.
Az eredmény elkészítése majdnem 25 másodperc volt (16 mpx képekkel).
A végeredményen pedig látható, illetve nem látható egy darab gyermek sem. Munkaigénye közelít a zéróhoz.
gyerekek_a_kertben.jpg


Persze azért van benne kis füllentés.
Az ilyen képekhez, főleg ha nagy a tömeg, sok kép kell, ami idő, és eközben lehet, hogy változnak a fényviszonyok. Ha felhős az ég, akkor az árnyékok mozognak, és a nap is megy 30-60 percen túl. Ezt kompenzálni kell, akár képenként.
A másik gond, hogy a gép nem mozdulhat el, semennyit sem. Ha egy picit is elmozdul (mint ez amit csináltam, ami szimplán egy asztalra volt letéve és kézzel nyomogatva exponáltam) akkor egyes részek homályosak lesznek vagy pixelesednek (ez a pontos szűrőfajtától függ, amit a Merge használ). Ez is nehéz eset, pláne ha valaki akár több órán át exponálgat, mert pl. a parkoló autók nem akarnak odébb menni.
A harmadik gond nyilván az, ami nem akar elmenni az istennek se', pl. hetek óta ott parkoló autó, koldus, döglött egér stb. Ezeket bizony „gimpelni” kell (na jó, fotosoppolni, mert ez már köznév), vagyis kézzel retusálni, hogy a kép szép legyen. Ez már tényleg attól függ, hogy milyen magasra szeretné valaki helyezni a lécet.

És zárszóként: ez a filterezés egyszerű, látványos. De az igazán szép képek készítéséhez tövábbra is művészi véna, éles szem, fotótudás és több millió forintos felszerelés szükséges. :-)


(Volt még egy megjegyzés a drága ND filterek helyett: lyukkamera. Igen. Az egésznek a lényege az extrém hosszú expozíció anélkül, hogy a végeredmény egy fehér [vagy negatívban fekete] kép lenne.)

…amikor álmodból felébresztenek is…

2012-07-14 15:07:05 írta grin
Meghúztam egy hónapja a vállam, azóta fáj.
Bálint (4.5) a napokban kicsit náthás, folyik az orra, nem tud éjjel rendesen aludni.
Bálint éjjel háromkor felébred (nem kap az orrán levegőt, köhög), felbotorkál félálomban.
– Apa... folyik az orrom.
Kifújom. Felveszem, hogy visszavigyem. Ahogy emelem rám néz, picit hátrahajlik és suttogva megkérdezi:
– Apa, melyik vállad fáj?
Mutatom a jobbat.
– Jó. – motyogja, ráhajtja a fejét a bal vállamra és elszunnyad.

Archívum Július 2012

Szerteszana²

grin agymenései