Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Február 2009

A terhelt server

2009-02-12 14:23:02 írta grin

Bocs, megint bepillantás az informatikába, mert ki kell magam dühöngeni.

A servereim nem engedik be a hamis feladójú emaileket, pont. Ha a feladó nem kézbesíthető, akkor nem létezik, akkor hamis. Ellenőrzöm. Ezzel a spamek mondjuk 60%-át további (jelentős erőforrásokat igénylő) ellenőrzés nélkül át sem vesszük, vagy fogalmazhatom úgy, hogy 60 000 kézbesített levélre jut 200 000 csatlakozási próbálkozás. A módszer tehát elég hatékony, de ez amúgy is döntés kérdése.

Az internten a serverek nagyon nagy része valódi feladókat használ, még azok is, akik "noreply" címeket üzemeltetnek. Nagy serverek is. Kevés kivétel van, és ha egy hibabejelentés alapján kiderül, szoktam nekik kedvesen írni, sőt, ha a hülye titkárnő kapja a levelet és megválaszolja, hogy "kedves ügyfél nem látja hogy noriplály, hát arra ne válaszoljon", akkor még kedvesen telefonálni is szoktam, hogy egy informatikushoz jusson el, aki megérti, és gyakran javítja.

Gyakori az, hogy nem értik, hogy ez miért gond. Általában el tudom magyarázni, hogy azon túl, hogy nem felel meg az idevágó szabályoknak (RFC), és hogy a spamszűrés miatt ez amúgy sem szerencsés, és hogy így valóban nem kapnak értesítést arról, ha egy email cím nem létezik, így akár évekig is küldik nekik a hírlevelet.

De ez a mai... pár emberen át eljutottam egy külföldi cég magyar lyánycégének ügyvezetőjéig, aki meglepően képben volt olyan szinten, hogy hajlandó volt kifejteni, hogy én miért vagyok hülye, és ő miért okos, dacára annak hogy...

Nulladik felvetésként jelzi, hogy tegyem őket én kivétellistába. Azért, mert ő hamisítja a feladót, én tegyem kivétellistába. Mondom neki, kedvesen, hogy azért azt meg kell értenie, hogy 1) én több tucat servert nyomatok, és nem szeretek több tucat kivétellistát vezetni, de 2) van még néhány százezer server a neten amit nem én csinálok, és ott nem lesz whitelistben akkor sem, ha bermudanadrágban átugrik a lángoló karikán. Ezen gyorsan átsiklunk.

Szerinte azért küldenek ki hamis feladóval levelet, hogy:

1. Az ügyfelek ne válaszoljanak rá. Jeleztem, hogy vagy most is válaszol rá, és hibaüzenetet kap, akkor meg válaszol rá, és a levél vagy megy a szemetesbe, vagy kap egy automata választ. No fscking difference.

2. A nem létező címek visszapattanásait nincs erejük olvasni. Ne olvassák. Vegyék át, és ha erre van gusztusuk, dobják ki a kukába, semmi közöm hozzá.

3. De a nem létező visszapattanásait erőforrásigényes kezelni, hiszen akár tízezer levelet is kiküldenek. Óh! Igen, ezt valóban bársonyszékben ötlötte ki valaki, mert ha kipróbálja rájön, hogy napi akár „több száz” levél átvétele és a kukába hajítása mekkora erőforrást igényel (megmondom: semmit). Megnéztem, az egyik serveren 60ezer kézbesítés van naponta, és 200ezer próbálkozás. És a servert kifejezetten alulkihasználtnak tekintem. Szóval erőforrásigényes, csak épp ez az erőforrás mérhetetlenül kicsi.

4. És amúgy is, ha már az erőforrásoknál tartunk: ha a tízezer címes hírlevelüket kiküldik, és nem jön visszajelzés, hogy abból ezer cím már évek óta nem létezik, akkor ezer szorozva a napok számával szorozva mondjuk 5 nap alatt 100 próbálkozással, mert ennyiszer próbálja kiküldeni minden egyes nem létező címre a levelet, az mekkora erőforrás? Neki, meg annak akihez kézbesíteni akarja a levelet. És a visszapatanások feldolgozása finoman szólva is megoldható automatikusan.

És az ügyvezető megunja és mondja, hogy „akkor köszönjükaz értesítéstviszont hallásra”, majd amikor finoman becsúszó szereléssel megkérdezem hogy „és akkor az ügyfelemnek mit is mondjak, hogy akkor most Önök foglalkoznak a problémával?” akkor aszongya hogy majd továbbítja a műszaki illetékesnek aki dönteni tud a kérdésben. Dönteni, hogy foglalkoznak-e vele. Majd utána esetleg javítják, ha, és amikor.

De tudjátok mit, a tököm se fog aggódni, hogy az ügyfél nem kapja meg a leveleteket. A ti ügyfeletek, édes véreim. Illetve lehetett volna. De vitatkozzatok, legyen igazatok, érezzétek, hogy morálisan legyőztetek. Ahelyett hogy pár mozdulattal javítanátok a rendszereteket, és az ügyfeleiteken keresnétek.

Jó szelet!

Sötét micro$oft középkor

2009-02-11 22:58:53 írta grin

Szakmai jellegű háborgás, ne is olvasd tovább.

Egyszerűen írom le, hogy megértsétek: a micro$oft windóz legtöbb verziója (nt, server, xp home) bizonyos internetes címket nem tud kezelni azért, mert ezeket a címeket tíz évvel ezelőttig nem lehetett használni.

1993-ban született meg az a „szabvány”, ami leírta, hogy ezek az IP címek innentől nem speciális jelentésűek (Class C broadcast illetve network address), hanem ugyanolyan teljes értékű címek, mint bármi más, így internetes végpontok azt legálisan használhatják, pont mint bármi mást.

Pár hibabejelentés alapján indultunk el, nem nem jöttünk rá, hogy mi a gond. Persze az ember látja, hogy a cím speciális, tudja is, hogy csecsszopó korában ezek még másra voltak jók, de nem triviális eldönteni, hogy ki az extrém hülye. Az internet tele van hibásan beállított routerekkel, hibás tűzfalakkal, így a hibát itt kerestük. ...Azok helyett, akiknek ez dolga lett volna, mert ők nem szeretik a macerás hibákat, maximum a „miért nem megy a net áramszünet esetén” jellegűeket. Így szopunk vele kétszer fél napot.

Kolléga véletlenül beszélt pár – általa okosnak gondolt  – „szakemberrel”, akik megmondták, hogy ez sosem fog működni, mert bla bla és bla, sőt, néhány említette a windózos routereket, meg serverparkokat. Hogy az ottani windóz miatt. De az derült ki, hogy mindegyik ezt csak hallotta, hogy a titkárnő ismerőse látott olyan embert, aki állítólag ismert olyat, aki egy partyn egy másik csoport beszélgetéséből hallott részeket, melyek alapján ezt gondolja, de ők ezeket a címeket mint sátániakat sosem is használták, hiszen mindenki tudja bazdmeg hogy ezek Class C broadcast címek, minek kellene nekik az okokat tudni?

Hja, tíz év néha nem nagy idő, főként, ha mindkét agysejtjük a túléléssel van elfoglalva.

De – ahogy kollégám elmésen megjegyezte – az ilyen idiótáknak is megvan az a haszna, hogy rajtuk keresztül el lehet kezdeni keresgélni.

Gyors keresés után meg is találtam: micro$oft cluelessbase. Röviden: igen, köszönik, tudnak róla, hogy ezeket a címeket a vindóz legtöbb verziója nem képes használni. Eddig oké, hibát mindenki elkövet, előfordul. DE! Mi a micro$oft-féle megoldás? „Ne használja ezt az IP-t!”

Kijavítani a hibát? Hülye vagy? Jó volt 10 éve, legyen jó most is!

Persze a szolgáltató mit tehet? Az ügyfél egybites (IQ < körmök száma), windózt tud csak használni (ahogy markosnádas mondta: „ezt így adták a kezembe”), megoldás nincs. Így a szolgáltató letiltja a kérdéses címeket, ha tudja, kib*ssza őket a kukába, a patkányok egyék, mert még ők is modernebbek, mint ez a sz*r.

Ne kérdezd, miért őszülök.

A tökéletes ajándék

2009-02-09 14:56:59 írta grin

Minden alkalommal, amikor elmegyek mellette, felmegy bennem a pumpa.

Egy könyv, amit karácsonyra kaptam. Szép színes, messziről nézve.

...

 

Találkozás a valósággal

2009-02-09 14:51:11 írta grin

Adatbázist tologatok az egyik internet szolgáltatónál.

Az egyik szerződés megszűnt, az előfizető felmondta az IP-telefon szolgáltatást.

A felmondás indoka: "az ügyfél felmondta, mert árammal megy a telefon".

Komolyan elgondolkoztam, hogy kellene egy "Joghurtosdoboz madzaggal távbeszélő szolgáltatás"-t indítani! Szerintem van jövője.

Mi köszöni Google neked lenni fordít

2009-02-02 11:33:47 írta grin

Biztos már mindenki tudja, hogy a Google translate immáron ismeri a magyar nyelvet, méghozzá egészen jól. Szerintem sokkal jobban mint a néhai systran. Hajrá!

 

Archívum Február 2009

Szerteszana²

grin agymenései