Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Július 2013

Panasonic GX1 firmware hack

2013-07-31 14:10:59 írta grin
Annak idején amikor a Canon Powershot kompakt fényképezőgépemre megtaláltam a CHDK firmware-t nem értettem: hogyan élhettem eddig nélküle? Millió igazi hackernek való mütyür, bracketing, túl- és alulexponálás jelzése, hisztogramok, és a legfontosabbak: mozgófilm felvételénél korlátlan idő, menet közbeni zoom, zoomsebesség és hasonlók. A gép előtt okos volt, utána csoda lett.

Az új gép – egy ideje – a Panasonic Lumix DMC-GX1 és nagyon elégedett vagyok vele. Ez egy MILC, vagyis nincs benne tükör vagy prizma és a fény közvetlenül a 16 megapixeles, 17.3×13 mm-es MOS szenzorra zúdul, amit a fenekén fénylő 3¨ 0.4 Mpx tűéles kijelzőn lehet bámulni (hacsak nincs pont full napfény, mert akkor mereszteni kell a szemet ha az ember nem izzadta ki az elektronikus viewfinder árát), de persze cserélhetős optikás (micro four thirds, ami a 35mm-hez képest kétszeres szorzóval számolandó), és az optikái állítólag egész jók.

Végülis nem erről akartam mesélni de nagyon szép képeket lehet vele csinálni anélkül, hogy 18 éves fényművészképzőn túl lenne az ember, az autofocus észrevehetetlenül gyors, meg maga a gép is (nincs tükörbillegtetés stb). Szeretem azóta is.

Annyi beállítást tud gyárilag hogy nem is fájt hogy nincs hackelt firmware, szinte mindent tud amit a Canonba hackelni kellett.

Egy dolog fájt, már persze elméletben, mert eddig nem futottam bele fizikailag: 29 perc 59 másodperces filmfelvétel, amikor a beletett kártyára ki tudja mennyi férne. Ez azért kell, hogy amikor európában eladják akkor ez fényképező legyen és ne kamera, és ne kelljen rá négycsilliárd forint büntetőadót fizetni. Belátható.

És ma véletlenül találkoztam a ptoollal, ami a Panasonic hackelt firmware-ek tárháza! Igazából nekem egy dolog volt fontos, és bizony, ott virított a fícsörök között: „remove 30 min movie limit”. És támogatja a GX1-et.
Innentől szinte fájdalommentesen ment minden: gyári firmware letölt japánból, ptool elindít (nyilván Wine alatt, vindózt értelmes ember nem használ), firmware betölt, 30perc kiklikkel, mentés, firmware kártyára, update, reboot. Kész.

Jelentem tisztelettel: 7 óra és 56 perc.

Yeee-haw! Apró örömök az életben. :-)

Archívum Július 2013

Szerteszana²

grin agymenései