Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Január 2014

Mi a leghosszabb nevű magyar település?

2014-01-28 12:49:32 írta grin

A Nagyon Fontos Problémáknak (NFP) szükséges megoldást találni, ezért született ez a bejegyzés, tekintettel a neten található nagyszámú ostobaságra is.

A dolog úgy kezdődött hogy M. fiam már nagy hatékonysággal tudja elolvasni az autópályán mellettünk 150-nel 129-cel elszáguldó táblák feliratait, de csak azt amelyik nem túl hosszú. Adódik a magtól értetődő NFP: melyik tehát az a település, mely a legvalószínűbb, hogy kiszúr nagyded gyermekemmel, azaz kvantifikálva melyik település neve a leghoszabb.

Zárjuk ki most Sepsiszentgyörgyöt és egyéb Világmagyarországi településeket és szorítkozzunk a trianoni bucira. Informatikusként elfogadhatatlan az a hanyagság hogy egyesek fejben próbálják a kérdést eldönteni, mikor létezik egzakt megoldás.

Mielőtt leírnám a megfejtést – mely esetben az eddigi olvasók jelentős része itt távozhatna, és így pazarlásba csapna írásom maradék része – lássuk a teljesen logikus módot, hogy mit kell ilyenkor egy épeszű embernek tennie.

Szükséges először is egy teljes településjegyzék. Optimális esetben az OpenStreetMap alapján indulnék el, de most épp nincs helyi adatbázisom, kifarigcsálni meg lusta vagyok. Ezen okokból a KSH lenne a következő célpont, azonban az erre rendelkezésre álló 45 másodpercen belül nem találtam letölthető teljes településlistát könnyedén feldolgozható formában. Maradt a triviális harmadik (melyre emlékeztem, hogy egyben lehívható): a Magyar Királyi és Császári Posta irányítószámjegyzéke.

Értelemszerűen ezt valami nemszabványos formában adják közre de nem baj, mert átalakítható, így rövid úton CSV lett belőle, ami végre szöveges. Mivel fejből nem ugrik be olyan unix parancs ami betűhosszra rendezne (és a google messze van, kattintani kellene) inkább készült rá egy rövid perl program, mely esetén mellőztem mindenfajta programtervezést és optimalizálást, eképpen:

#!/usr/bin/perl
### sorba.pl ###

binmode STDIN, ':encoding(UTF-8)';
binmode STDOUT, ':encoding(UTF-8)';

while(<>) {
@a=split /\t/;
$t{$a[1]}=length($a[1]);
}

@order = sort { $t{$b} <=> $t{$a} } keys %t;

for my $i (0..25) {
print "$i: $order[$i] - $t{$order[$i]}\n";
}

(Elnézést mindenkitől akinek megbántottam a szépérzékét!) Utólagosan kiderült hogy ha elfelejtem említeni hogy a bemenet UTF-8 kódolású (és itt a szőke dúskeblű olvasóim remélhetően már elfordultak) akkor a program az ékezettől függően rosszul számolja a hosszt, de érdekes módon mindenképp a nyertes a nyertes, mert az kettős mássalhangzókban és ékezetekben egyaránt gazdag. (Szőkék vissza!)

Így leszögezhetjük hogy a TOP10 település az alábbi:

18 betű

5: Kemenesszentmárton - 18
6: Chernelházadamonya - 18
7: Hegyhátszentmárton - 18
8: Szilvásszentmárton - 18
9: Felsőszenterzsébet - 18
10: Táplánszentkereszt - 18
11: Baranyaszentgyörgy - 18

19 betű

1: Szentkirályszabadja - 19
2: Balatonszentgyörgy  - 19
3: Nyugotszenterzsébet - 19
4: Jászalsószentgyörgy - 19

És a győztes 20 betűvel Jászfelsőszentgyörgy! Gratulalálalalalalalálálálalálunk!

Önvédelmi tanfolyamok Facebook felhasználóknak

2014-01-19 10:24:26 írta grin

Mosolygató hír volt az, hogy az elmúlt 3 év alatt 3 millió tini hagyta ott a Facebookot vélhetően leginkább annak köszönhetően hogy ott megjelentek szüleik is, de ennek ellenére titkos ügynökségünk rendíthetetlenül folytatja tájékoztató munkáját, vélhetően legalábbis az előzőekben említett hátrahagyott szülők tekintetében.

Ezen bejegyzés pedig azért született mert ebben a hónapban már a harmadik személyt kellene részletesen feltupíroznom a „Hogyan védjük meg magunkat a Facebooktól” témában melyet nem tudok elintézni a szokásos „Nézd át a biztonsági beálításaidat!” üzenettel.

Facebook security for Dummies

Előrebocsájtom hogy a leírás az angol beállítások alapján készül így a magyarul használók találgassák ki hogy mit hogy hívnak. Lehet hogy megnézem magyarul is a végén, de lehet hogy nem. Hogy ezt miért mégis magyarul írom, azt fedje – az olvasók védelmében – jóindulatú homály.

Frissítés: beleírtam a magyar megfelelőket is az angol után zárójelben, tekintettel a fokozottan hátrányos rétegekre. You're welcome.

Prályvöszí

Tehát tevékenységünket a beálítások (kis fogaskerék) Privacy Settings (adatvédelem) menüjében végezzük.

Who can see my stuff? („Ki láthatja dolgaimat”)

Who can see your future posts? (Ki láthatja jövőbeni bejegyzéseidet) – ennek a menüpontnak a leánykori neve Átba Szlak (szláv eredetű, eredeti jelentését alkoholos homály fedi), ugyanis nagyjából akármit állítasz itt be, semmi komolyabb jelentősege, mivel amikor új postot írsz akkor átírhatod azt, hogy kik lássák, ezen beállítástól függetlenül, azonban ennek relatív hasznosságát nullifikálja az, hogy ezt a módosítást meg is jegyzi, tökéletesen figyelmen kívül hagyva azt hogy itt mire állítod. Emellett érdemes röviden említeni:

  • public (nyilvános) – mindenki látja
  • Friends (ismerősök) – csak azok látják akiket ismerősöknek jelöltél (a „friend” szó eredeti jelentése az óangolban „barát” volt, de a modern értelmezés szerint ennek jelentése „a senkik azon köre akik valamilyen módon kiemelsz a többi senkik közül, klikkelés formájában”) plusz az NSA.
  • Only me (csakén) – Senki nem látja rajtad és a külföldi és hazai titkosszolgálatokon, illetve az ukrán, orosz és kínai bűnözőkön kívül.
  • Custom (egyéni) – erről érdemes picit beszélni: az első részben („share this with”, megosztás velük) megmondhatod, hogy kik láthatják a postot: az értelemszerűn túl Friends of Friends (ismerősök ismerősei) jelentése hogy az ismerőseid ismerősei is lássák, a Friends of those tagged alapján azok is láthatják akik barátai azoknak akik be vannak jelölve a képen vagy szerepelnek a kommentekben; a második részben („don't share this with”, elrejtés előlük) pedig megmondhatod hogy az első részbe beleesők közül kit akarsz kivenni: itt felsorolhatod azokat az ismerőslistáidat akik az első rész alapján jogodultak lennének de mégsem láthatják a postot. (Az ismerőslisták készítésének képességét feltételezem, de ha sok megkeresés érkezik majd írok róla.)

Review all your posts you're tagged in (átnézheted az összes bejegyzéseidet…): itt csak megnézni tudod azt hogy hol jelöltek be téged képen vagy kommentben. Ha valami nem tetszik akkor a kis ceruzával tudod változtatni (pl. törölni magad vagy a postot), illetve a mellette levő kis ábrával változtatni hogy azt kik látják, ha erre van jogosultságod (vagyis a post a sajátod, általában). Ez amúgy az Activity logba (tevékenységnapló) vezet ami máshonnan is elérhető, és a bal oldali kategóriákat egyenként is át tudod nézni, hogy jelenleg a jelenléted milyen körben látszódik a Fæcesbookon (Kakakønyv).

Limit audience of old posts (Korlátozod azon bejegyzések láthatüságát, …): Hasznos dolog, melyet egyszer kell használni amikor megkezded új életedet (vagyis amikor a „mindenki lát mindent” beállításaidat először átírod). Amikor ezt a gombócot lenyomod akkor minden olyan régi post ami Public vagy Friend of Friend körben volt látható automatikusan Friendsre fog váltani és eltűnik a general public szemei elől (eltekintve a fent említett NSA-tól, a google keresőtől, az internet archívumoktól, a spambotoktól és a kukkolóktól, akik már régen lementettek mindent, amit csak lehetett).

Who can contact me? (Ki léphet velem kapcsolatba)

Ez a rész azzal foglalkozik hogy kik tudnak neked üzenni. Ha nem kapsz sok idegen spamet akkor nem kell igazán aggódni, ha túl sok külső szutykot kapsz akkor lehet korlátozni.

Who can send you friend requests (Ki jelölhet téged): nekem Everyone (mindenki) ez a beállítás, mert dacára annak hogy internet celeb vagyok (hehehe) nem jön megterhelően sok ismerős klikk, melyet amúgy is egy mozdulattal küldök ignore-ba. :-)

Whose messages do I want filtered… (Kinek az üzeneteit szeretném látni…): A basic (alapszintű) beállítás mellett az üzenetek nagy része az inboxba érkezik, a strictnél pedig az Other folderbe, hacsak nem ismerős küldi. Szerintem tökmindegy, hacsak nem kapsz ezer üzenetet naponta.

Who can look me up? (Ki találhat rám)

Na itt érdemes figyelni: ez a rész azt adja meg hogy ki és hogyan tudja megkeresni az adataidat, képeidet.

Who can look you up using email address (ki kereshet meg email cím alapján): Ha valaki tudja az email címedet meg tud-e keresni FB-on? Illetve ha valaki nem tudja hogy egy email cím kihez tartozik akkor meg tudja-e ezt keresni ezen a módon? Javaslom a Friends beállítást: aki nem ismerős, ne találja meg az adataidat email cím alapján.

Who can look you up using phone number (ki kereshet meg telefonszám alapján): Ha valaki tudja a telefonszámodat, ezt érted, és a fenti alapján már azt is hogy ha valaki nem tudja hogy az adott telefonszám kié vajon a facebook ad-e neki kényelmes keresési lehetőséget? Friends.

Do you want search engines to link to your timeline (szeretnéd hogy a keresőoldalak…):  Ha ezt bekapcsolod akkor minden amit postolsz (változó korrelációval a postok láthatóságához) nem csak látható, de tökéletesen kereshető is lesz a világvége plusz egy napig. A neveddel együtt. Meg az ismerőseiddel. Meg az ő postjaikkal. Minden amit lálykolsz, kommentelsz, postolsz. Mondjam vagy mutassam?

Tálymlályn en tegin (Idœvonal ees megjelö)

Eddig a bal oldalon a Privacy fütylin álltunk, de most ideje alákattintani és áthaladni a Timeline and Tagging (idővonal és megjelölés) fütylire ami az előzőnél nem kevésbé fontos dolgokat szabályoz.

Who can post on your timeline (ki írhat bejegyzést az idővonaladra): az itt szereplő lehetőségeket behatárolják egyéb beállítások; ha mindent jól csináltál eddig akkor itt csak két lehetőség áll rendelkezésedre: Friends és Only me. Ez adja meg hogy a timeline-re („faladra”) ki tud postolni új dolgokat. Hagyd Friendsen, ha megbízol abban hogy az ismerőseid maxiumum szülinapi köszöntőket fognak feladni akkor amikor a Facebook erre figyelmezteti őket, mert magától a kutyának se' jutnál eszébe.

Review posts friends tag you in before they appear on your timeline (Szeretnéd felülvizsgálni ha az ismerőseid megjelölnek…): Az egyik legfontosabb beállítás, amit ha engedélyezel akkor bárki bárhol bejelöl téged (képen, kommentben, postban) ez a link nem fog rád mutatni illetve nem jelenik meg a timeline-ban addig míg azt te kézzel jóvá nem hagyod. Enable (be)!

Who can see things on my timeline (Megnézheted, hogyan látják mások…): Egy nagyon hasznos eszköz, amivel megnézheted hogy mások mit látnak belőled a facebookon. Alapból az átlagsenkit mutatja (magánnyomozók és az ellenségeid közül azok akiket nem jelöltél barátnak) de a felső sávban beállíthasz szinte bárkit. Tanulságos.

Who can see posts you've been tagged in (Ki láthassa azon bejegyzéseket amelyekben meg vagy jelölve): Szintén érdekes beállítás ami azt adja meg hogy kik látják a timeline-odon azt hogy hol jelöltek be téged mások képeken, postokban, kommentekben. A javasolt beállítás általában Friends, még akkor is ha a postjaidat amúgy FoF is látja, mert nem biztos hogy mással is meg akarod osztani hogy a céges bulin te is benne voltál a célbahányóverseny győztes csapatában. Az only me is egy alternatíva, de akkor a jószándékú jelöléseket sem fogják az ismerőseid látni. Mivel amúgy is kézzel hagyod ezeket jóvá (ugye?!) így lehet lazábban is kezelni.

Who can see what others post on your timeline (Ki láthatja mások mit írnak az idővonaladra): Ki láthatja a timeline-odon mások postjait, amennyiben ezeket egyáltalán engedélyezted fentebb. FoF javasolt, ha értelmes a baráti köröd, Friends vagy Custom a megfelelő tiltásokkal, ha nem annyira.

Review tags people add to your own posts (Szeretnéd felülvizsgálni ha az ismerőseid megjelölést adnak…): Ha bekapcsolod akkor a te postjaidhoz fűzött kommentekben illetve a képeid taggelésében nem lehet hivatkozás anélkül hogy azt ne hagynád jóvá. Hasznos bekapcsolni.

When you're tagged who do you want to add to the audience (Amikor megjelölnek egy bejegyzésben kiket…): Hát ez egy jó bonyolult kérdés, koncentráljunk. Ha van egy post, komment vagy kép amit egy adott kör lát, és ebben téged hivatkoznak (képen taggelnek, kommentben hivatkoznak) akkor ezt követően a te ismerőseidnek mely köre lássa a postot azon túl, akik már eddig is látták? Vagyis a taggelésekkel tudod bővíteni azok körét akik az adott objektumot látják. Nálam ez a beállítás Custom, vagyis Friends mínusz mindenki aki le van tiltva arról hogy lássa a tevékenységemet.

Who sees tag suggestions when phptps look like you are uploaded (Ki láthatja megjelölésedre vonatkozó ajánlást): Ha ezt be tudod kapcsolni akkor baj van: azt jelenti hogy engedélyezett az arcfelismerő, ami a feltöltött képekben automatikusan felismer téged és betaggel. Ha mégis így van tiltsd le hacsak nem akarod hogy bárki arcfelismerésre használja a facebookot, elég neked a titkosszolgálat is.

Kezdetnek ennyi mára. A Blocking (tiltás) részben lehet embereket és appokat kitiltani, ami egyedileg érdekes lehet, de még jobb ha bemész a baloldali Apps (al kalmazások)  fütylin a legelső opcióba („Use apps, plugins, games and websites on Fæcesbook and everywhere?(Az alkalmazásokat, beépülő modulokat és webhelyeket a Facebookon és máshol is szeretnéd használni)) és azt mondod hogy Turn off platform (platform kikapcsolása). Ezzel kiiktathatod a kártékony facebook tartalmak mintegy 80%-át (beleértve az idióta játékokat, adathalás appokat, elmebeteg szavazósdinak álcázott spamfarmokat stb.).

És most reklám.

Intelligens program – unintelligens emberek

2014-01-17 14:49:53 írta grin

Ismét felbosszantottam magam és megint ugyanazon és már előre tudtam hogy fel fogom magam bosszantani rajta és azt is hogy legközelebb is fel fogom.

(…befejezetlen entry…)

Archívum Január 2014

Szerteszana²

grin agymenései