Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Szeptember 2008

Tervezem, hogy...

2008-09-20 14:41:00 írta grin
Tervezem, hogy a felültet kipofozom, az angolt lemagyarítom (ööö erről is fogtam volna írni, hogy miért magyar), az URL-t megszépítem.Kíváncsi vagyok, mikorra jutok el odáig. Addig is szavazzunk, elvtársak! 2010 vagy 2015?

Bálint és a csend

2008-09-20 14:21:23 írta grin
Valljuk be, igaza volt annak, aki azt mondta: „A gyerekeket látni kell, és nem hallani."

Bálinttal most beszélni fogunk tanulni, végülis nem indulhatunk mindjárt az integrálással. Addig azonban van a gügyögés, ami egy aranyos, beszédet imitáló ám teljesen zagyva hangképzés. Most épp ez van.

De ezzel párhuzamosan ejtsünk szót a testvérről és a hangokról. Máté szeret kiabálni, sikongatni, ordítani, és egyéb, vélhetőn genetikailag örökölt (nyilván apai ágon) állathangokat képezni.

Elkalandoztam, mert eszembe jutott, hogy amikor az ember (ecce homo én) az első gyerekén végzi a Kutatás&Fejlesztést akkor elég egyszerű dolga van, mert hatalma van afelett, hogy a gyerek mit lát, hall, és mit nem lát és mit nem hall. (Kind of.) Máté pl. nem nézett tévét sokáig, mert minek rohadjon az agysejt idejekorán, nem zabált 3 hónaposan két pofára csokit, satöbbi.

De ha van egy testvér, pláne, aki már benne van a korban, ez a jóleső hatalom szertefoszlik, és az egyéves gyerek kapja a hároméves szintű ingereket. Hacsak nem teszem valamelyiket sztázisba, nincs esély.

Vissza a hangokhoz. Bálint persze azt hallja, amit Máté ordít, sikít, gargalizál, akármi, és szépen megtanulja, hogy ez a normális. Persze a szülő küzd, de egy ordító Mátét csak emelt hangon lehet instruálni, és persze a kis töki ezt is megtanulja: hangosan köll beszélni, ha azt akarod, hogy meghalljanak. Ááááááá!

Szóval, hogy össze ne szavaljam a kerevetet Bálint tökéletes négyéves szinten (mert hogy ő is képes extrapolálni) sikít, kiabál, hörög és turbékol. Ha valami kell neki és nem kapja meg, akkor sikítva ordít és vádlón mutat. Ha vidám akkor sikongat. "Ezer hertzes 100%-os jel mindkét csatornán." (Ezt egy hangfaltesztelő lemez mondta még az átkosban.) 180dB-lel. (Ez pedig ugyanaz 2008-ban, a la Bálint).

De nem őrülök meg, még nem.

Bálint sétál

2008-09-20 14:10:36 írta grin
Már ki fogtam volna fejteni (ez a feltételes múlt jövő ideje, mint tudjuk, nyelvészetileg majd máskor kifejtem) hogy a gyerekek érdekes szerkezetek. Nem tudom, hogy te mit csinálnál, ha úgy kellene bármit megtanulnod, hogy bedobnak aztán sok szerencsét, de ők ezt csinálják.

Most épp ismét látom, ahogy Bálint megtanul járni. Már nagyon jól megy neki, totyog jobbra-balra, és igazábólezt még egy hónapja sem csinálja. Először ugye lógott két kézzel a kezemen, és a lábával vonszolta magát, de ez hamarosan unalmassá vált, így inkább előre dőlve húzott maga után.
Egy idő után megállásoknál próbált egyensúlyozni, kezdetben sikertelenül (lógok a szeren effektus), de 1-2 hét alatt simán meg tudott állni, csak elborult, ha nem fogtam. (Persze, hogy kipróbáltam, miért, mit gondolsz, légbőlkapom a dolgokat? :-))
Aztán jött a kapaszkodjunk a tereptárgyakba (tkp. anya, apa, bútorok, ebben a sorrendben), és csak akkor essünk el, ha muszáj.
Aztán ugye egy-két lépés, de főleg úgy, hogy fogta a tereptárgyat, és egy játék kívül esett a blast radiuson és nem figyelt oda, hogy odalépett. Vagy odazuhant. Képzeled.
És ismét 1-2 hét elég ahhoz, hogy megtanult egyensúlyozni, lépni, megállni (hohó! ne éld bele magad, hogy megállni egyszerűbb mint menni...), leülni (öncsonkítás nélkül), és ezek átmeneti fázisai.
Ma meg már ültéből felállt, csak úgy. És sétál mindenfelé, és vigyorog mint egy reklámmacska.
A következő fejezetben írok a hangtechnikáról.

I just finished installing Movable Type 4!

2008-09-13 00:32:30 írta grin
Welcome to my new blog powered by Movable Type. This is the first post on my blog and was created for me automatically when I finished the installation process. But that is ok, because I will soon be creating posts of my own!
Legalábbis ezt mondhattam volna, ha én
eye-am-small.jpg
vagyok a gép, és visszafoghatatlan késztetést érzek arra, hogy kihirdessem, hogy sikerült egy új software-t installálnom. Lényegében azért nem teszem, mert naponta installálok átlag kettő egész tizenhét tizedet, és így ez úgyszólván belesimul a tömegbe.

A lényeg persze az, hogy kellett valami weblog engine (átlagosoknak blog) ami azt csinálja, amit én akarok, és nem akkora mint a windóz 46.92 prealfa kereskedelmi változata úgy disk, mint memória igényekben. Ez jónak néz ki, legalábbis most. És nem gagyi szar php, hanem perl. Kherály.

Csak tudnám, mi a francról logolnak az emberk. Meg minek.

Na jó, vicceltem. Majd meglátod.

Archívum Szeptember 2008

Szerteszana²

grin agymenései