Szerteszana²

grin agymenései
Archívum November 2008

Adózz magyar

2008-11-25 09:56:11 írta grin

Valaki valahol írta, és leteszem ide, mert szép, részletes.

üdv mindenkinek!

amikor fábry és vágó vitatkoztak a szokásos semmin, makovecz imrének volt egy
érdekes hozzészólása a lényegről:

"A beszélgetésből kiderül, hogy a csapda hibátlan. Arról beszélnek, amiről nem érdemes. Egyébként is, a beszéd ideje elmúlt. Két különös tényt írok le, mindkettő a „politikusok" magatartásának és ambícióinak eredménye.

1/ a/ 100 + 20 Ft bevételből:

20% áfa
24% NYBA
5% EGBA
16% társasági adó
3% MAJ
2% iparűzési adó
1,5% szakképzési hozzájárulás
36% személyi jövedelemadó
11% egészségbiztosítás
4% különadó

összesen 111,5 Ft-ot kell az embernek visszafizetni. 120 Ft-ból marad 8,5 Ft.

b/ Egy munka elvégzése után a számla benyújtásával egy időben kell 20%-ot az államnak befizetni, ha kifizetik a számlát, ha nem.

2/ A kivitelezők egy négyzetméter lakást kb. 170 000 Ft-ért építenek meg. A fenti felsorolásnak megfelelően ennek 87%-át átadják az államnak (azt csak én teszem hozzá, h ennek a tetemes része adósságszolgálatra megy -"ha beledöglünk is fizetjük"- csak azt nem tudom, mi a faszér). A külföldi-magyar lakásforgalmazó cég 350-550 000 Ft-ért adja el. Az értéktöbbletet nyereségadó-mentesen kiviszi az országból.

Ha csak ennyit tudnék egy országról, tudnám, hogy a lakosság vállalkozásait fokozatosan megszüntetik, csalásra kényszerítik, gyarmatosítanak.

Ezek nem hibák, hanem „eredmények". A cél egy kiszolgáltatott, alkalmazotti világ létrehozása.

 

Parkoróhadékok

2008-11-21 09:03:30 írta grin
Tudom én égóta, hogy a fővárosi parkolótársaságok nagy része görényalmokból lett összeválogatva, mégis ki- kinyílik a bicska, amikor nap mint nap szembesülök égbkiáltó pofátlanságaikkal.

Még azt sem mondhatják, hogy csak valamelyikre pikkelek, mert nem tudom, melyik spermalehelletű társaságról van szó. Az eset épp a Keleti pú mellett volt, talán a gázműveknek van ott egy épülete, előtte parkoló, tele. Mellette utca, parkolási övezet táblával, tele. Kereszteződés másik végén a 4-6 sávos főút, értelemszerű megállni tilos táblával. Utána száz méterrel pedig valmilyen mittudoménmilyen kórház, ahova nyilván rengetgen mennek, előtte szabad parkolóhely soha nincs. Ez a kontextus.

Egyszerre két ordenáré parasztsághoz is volt szerencsém, amolyan "tetvek vagyunk, nem kicsit, nagyon" bemutatóként.

Ágyin. A kórházszerűség mellett van egy kb 6 méter széles (50 méter hosszú) üres, füves terület, mellette a járda, tiltó tábla sehol, számomra logikus, hogy azért van ott, hogy az oda igyekvők meg tudjanak ott állni, biztonságosan, a gyalogosokat sem zavarva. (Látható odavezető nyomsáv egy láthatóan felhajtásra kialakított útpadka felől.) Az ott álló autón kerékbilincs volt.

Dvá. Az elsőnek említett útkereszteződésnél a járda kb 4 méter széles minden irányban, ráfutva egy füves részre. (Tiltó tábla sehol, pontosabban megállni tilos az útra vonatkozva, ez meg a járda másik széle.) Autó ott áll (félig a járdán), rajta kerékbilincs.

Miről is van szó? Arról, hogy a tetvek fetesznek egy bilincset egy (sok, mint a környékbeliek elmondták) szabályosan parkoló autóra. Mitől szabályos? Mert nincs tábla, ami a füvön, járdán vagy az adott részen tiltaná a parkolást, és a KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet) szerint az autó mellett kell 1,5 méternek maradnia (40.§ (8) bek) a gyalogosok számára (itt maradt kb 2.5m minden irányban a második, 3-4 m az első esetben).  Ez eddig nyilvánvaló.

Azonban a spermalehelletűek tudják, hogy az átlagember nem hord magával KRESZ könyvet, sőt, nincs is nagy gyakorlata a szabályok idézésében, valamint ha mégis próbálkozik, akkor első fokon ők maguk elutasítják a kérést. Az átlagember ekkor feladja, bukott 14000 Ft-ot, kalap, kabát, mehetünk.

Ha viszont rászánja azt a további 3500 Ft-ot, és beidézi az idevágó jogszabályt, lefényképezi a környéket, hogy tényleg nincs ott tábla, akkor jó eséllyel visszakapja a bilincs árát, az igazolható költségeit (telefon, taxi, akármi), késedelmi kamattal és a befizetett illetékkel együtt.

Ehhez két dolog kell:
  1. Biztos legyél abban, hogy nem szegtél szabályt. Előtte megkérdezheted ügyvéd ismerőseidet, ha nem vagy benne biztos, vagy bennem nem bízol (és én sem bíznék).
  2. Vasidegek, mert mindenki úgy fog tenni, mintha neked nem lenne igazad, és neked nem lenne esélyed. Van esélyed.
Hogy miért meséltem el ezt... mert én így szedtem vissza a bilincs árát (sajnos a taxiszámlát nem tettük el), az illetéket, de még a 786 forint késedelmi kamatot is. Tartott ha jól emlékszem másfél évig, 3 levél kellett hozzá, és 3500 Forint. Le is van dokumentálva (égbekiáltó rohadék levelekt írtak), igyekszem ide feltenni.

Mert arra számítanak, hogy meg tudnak félemlíteni, hogy el tudnak ijeszteni, hogy nekik több jogtanácsosuk van, mint neked hajszálad. Ne hagyd magad.

GKFB

2008-11-17 10:41:24 írta grin
Tudom, lerágott csont, nem is azért mondom, csak megint az erőforás-pazarlás.

Ugye jött a biztosítós kislány (btw nem illik a képbe, mert értelmes és diplomája is van), és gye fene alapon átmentem a nyugdíjbiztosítójukba (másik sztori lenne, hogy utána pár nappal jött meg a régi, budapest nyp értestóje, hogy a 2008-as teljesítményük -26% hozam volt, csókoltatnak), és kérdezte, hogy „no és a kötelezővel mi újság?”...

Jaj NE! Már megint november vége, kötelező. Utálom. Keresgélni, hogy megint ki hogy emelt, csökentett, hatezer eltérő kedvezmény; ha nem lennének ezek a netes biztosítás-kalkulátorok, meg is halnánk.

Szóval a legjobbhoz váltani kell. Eddig az Ægonnál voltam, de most át kell mennem... az Aegonhoz. Mert olcsóbb több mint egyhavi díjjal, és átmenni meg ingyen van.

De nem is ezért. De álljon már meg a menet! Biztosítót nem váltok prezer forintért, tavaly sem tettem. De azt már nem bírom, hogy UGYANAZ a biztosító átb**on párezer forinttal, mert azt hiszi, hogy nem fogom begépelni ugyanazokat az adatokat még egyszer.

Sőt, ha igazi dühös ember lennék – most erre nincs enegriám – akkor velük írattatnám be, mondjuk iderendelve egy ügynököt.

Miért jó ez? Mert évente újra és újra mgkötik ugynazt a szerződést, évent újra és újra kinyomtatják, kipostázzák, a kollégáik dolgoznak vele...

Nekem meg mindegy. És nyerek vele 20 gömb fagyit. Egész nyáron nem ettem annyit, szóval több, mint egy évnyi fagyit megspórolok vele! Azért ez már valami, nem?!

Pusztába kiáltott szó

2008-11-15 11:18:50 írta grin
Akartam adni ennek a weblognak egy mottót, és adta magát az idézet:

„Szavad csak pusztába kiáltott szó!”

Ezt Jézusnak tulajdonítják, de rossz szokásom ezt ellenőrizni. Bibliakereső a neten, és máris kiderül, hogy a bibliában ilyen nincs. Ézsaiás papa mondott egy olyant, hogy

Egy szó kiált: készítsetek a pusztában az Úrnak egy...

...és ezt idézi a többi szakállas biblikus szerteszana, de abban a formában, ahogy idézik, nem leltem. Így nem ez lett a mottóm.

Pedig találó, amúgy. Lenne. Lehetett volna. És még szegény Jézus sem létezett, talán. Kiszúrás.

Verslelemzés

2008-11-15 10:58:32 írta grin
József Attila már 32 évesen is zseni volt.

Családban jön egy születésnap (após), és egy ajándékhoz kitaláltuk(ták), hogy az elején legyen egy személyre szabott vers, a la Születésnapomra.

Párom tudja, hogy én jó eséllyel elő tudok állítani nem teljesen szörnyű verssorokat (versnek nevezni szégyen lenne), így odahívott, hogy segítsek. Persze segíteni nem tudok: közösségi versalkotásban nem hiszek, vagy ha hinnék is, nekem nem megy.

A fő oka persze az, hogy számomra mindig döbbenet, hogy az emberek, akik ilyen verseket akarnak írni valamilyen mentális blokk hatására
  1. elfelejtenek számolni, és a szótagok száma semmi kapcsolatot nem mutat a vers semmilyen, tetszőlegesen kiragadott sorával; és
  2. alapvető összhangzat-felismerő képességeket sem mutatnak fel, és így olyan rémrímeket írnak, mint pl: "kedves"-re "facsavar".
Emiatt amikor valaki ilyen verset olvas fel nekem, akkor vagy kimegyek és sikoltok, vagy benn sikoltok, de mindenképp rombolja metabolizmusomat. Most erőt vettem magamon, amikor kész volt, elkértem a „verset”, elvonultam vele, majd az eredményt – ami szerintem  valahol a „borzalmas” és az  „elviselhető” között volt félúton – visszadobtam a közösbe.

Utólagos mosolyt okozott, hogy a számítógépen írt (tehát gyakorlatilag 100%-ban félreolvashatattlan) műben az átírás után keletkezett egy ritmushiba (egy hosszú magánhangzóból rövid lett) és egy szótagszám-hiba (bekerült egy teljesen oda nem való névelő). Szerintem jó eredmény.

Visszatérve Attilára (akiről – szegény legény! – mindig az agyhalott oldalági örököse ugrik be, aki letilttota a verseket 2 évre a netről, csak hogy egy kis hasznot tudjon még Attilából húzni, szöges ellentétben mindennel, amiben Ő hitt): iszonyú nehéz a vers utolsó két, rövid sorát úgy összehozni, hogy értelme is legyen, rövid is legyen és rímeljen is. Mondom: zseni.

Archívum November 2008

Szerteszana²

grin agymenései