Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Május 2009

Vírusirtás vs. dörömbölés az ajtódon éjjel háromkor

2009-05-20 09:17:42 írta grin

Folyamatosan mondjuk (mint internet szolgáltató) a szerencsétlen ügyfeleknek, hogy vírusellenőrzés, folyamatosan, trójai programok, worm-ök, kémprogramok ellenőrzése, folyamatosan, vagy naponta, de valahogy nincs hatása.

Az ügyfél felháborodik, amikor „vírusos a gépe” felkiáltással letiltja a szolgáltató. Pedig meg kellene értenie, hogy mindez az ő érdekében történik.

Nem hiszed? Mesélek egy rövid történetet, tegnap történt.

Kaptam egy udvarias levelet egy német rendőrtől (Kreispolizeibehörde Siegburg) amiben kérik egy előfizető adatait (internetes cím alapján). Ugyanis az illető több német aukciós site-ra feltett egy lopott autót hirdetésre. Felmerült a lehetőség, hogy a magyar rendőrséget az interpolon keresztül kérjék meg az illető begyűjtésére.

Mondanom sem kell, hogy az illető előfizetőnek vélhetően sejtése sincs arról, hogy a számítógépe lopott autókat árul. Ugyanis a gépén valamilyen kártékony program fut (vírus, worm, spyware, akármi), ami távolról irányítható, vagy arra távolról be lehet lépni; a tolvajok pedig szépen belépnek a fertőzött gépre, és onnan tevékenyknednek. Ha jön a rendőr, a vírusos ügyfélnek lesz néhány igen kellemetlen napja emiatt, amikor az arcába fordított fényes lámpának magyarázhatja, hogy ő mégsem árult lopott cuccokat, miközben meztelenül lóg a bilincsen a vécétartályról.

Szóval, egyszerű agyú ügyfél, aki nem vírusellenőrzöd a géped folyamatosan vagy naponta, aki nem használsz tűzfalat, légy hálás, amikor a szolgáltatód erre felszólít és addig is lepattintja a géped a netről. Mert nem tudhatod, hogy mit csinált volna a gép, ha a neten marad. Mit csinálhattál volna te, ha a neten maradsz.

Vírusellenőrzés, elvtársak. Az internet veszélyes hely, a világ veszélyes hely.

Vigyázzunk magunkra.

 

Matematikusok, a precízek

2009-05-19 12:00:48 írta grin

Egy irreleváns online sajtász írt egy új keresőről (jó sok hülyeséget), megnéztem. WolframAlpha. A mathematica nevű programcsomag (egyik) apukája készítette, és nem is igazán kereső, inkább amolyan matematikai / tudományos adatértelmező / földrajzi adatértelmező rendszer. Érdekes amúgy, főként a matematikai része, de azért megmosolyogtatott.

Ugye, matematikus írta, láthatóan értelmes ember számára nem sok értelme van, viszont minden matematikailag precíz (pl. a "(sin x)/x" keresésre gyönyörű lebontásokat ad). Illetve:

Öööö a fény gyorsabb, mint a fény.

Vagyis szerinte a fény a fénysebesség 1.001-szeresével halad!

Már a matematika sem a régi. :-)

Spam aktualizálás

2009-05-11 14:04:17 írta grin

De jó!

Már nem csak pöcsjavító spamek jönnek, de megjelentek a disznónátha elleni csodaszerek is. Nem is értem, hogy gazdasági válság elleni pirula miért nem jutott még egyik ilyen féregnek sem az eszébe?

Adóéspénzügyiellenőrzésihivatrallallalalala

2009-05-06 12:08:56 írta grin

Két sztori.

Один. SZJA apeh által kitöltve. Csak jóvá kell hagyni, az adózó élete egyszerű. Adat betölt abevjava. Ellenőrzés. 4 hiba. Ööö.... jó, ebből kettő triviális, ki kell tölteni hogy hova küldjék a lét. A másik kettő érdekes. Kitöltöttek egy mezőt, amiben van egy szám, de nem töltötték ki a hozzá tartozó másik mezőt.

Nézzük a helpet. Öööö... egyrészt a kis mező magyarázata értelme[zhete]tlen, másrészt a nagy mező kitöltéséhez kell a kifizető (munkahely) igazolása a befizetett egészségbiztosítás meg egészségügyi meg akármiről. Amit az elmúlt ezer évben soha egyik kifizetőtől sem kaptam. Most sem.

Jó, felhív a-pech. Kis mező micsoda? Azt nem tudják, próbálják, de nem. A nagy mező? Hát az igazolások alapján... De, mondom, nincs igazolás. - Kellene? - Persze. - De sose kaptam! - Öööö akkor lehet hogy kérni kell, ők kapnak pl. Ááááh mondom jó, hagyjuk.

Mi lenne, ha nem ők töltik ki, hanem én? Ja, hogy így is?

Два. Illetékfizetés, amit szintén a drágapech kezel. Szó szerinti idézet a levélből, de vegyél levegőt, és koncentrálj.

A megállapított illetéket az esedékesség napján kell megfizetni akárhova. Az illeték esedékességének napja a határozat jogerőre emelkedését követő nap. A határozat jogerőre emelkedésének napja - amennyiben fellebbezést nem nyújtanak be ellene - a fellebbezés benyújtására nyitva álló határidő utolsó napját követő nap. Az illetéket ugyanakkor az esedékesség napját követő 15 napon belül lehet pótlékmentesen lehet teljesíteni.

...

E határozat ellen a közléstől számított 15 napon belül a XXXhez benyújtott fellebbezéssel lehet élni.

...

kelt: 2009. feb. 23.

érkezett: 2009. május 5.

Érted, te hülye adózó?

Akkor a találós kérdés: mi az utolsó nap, amikor befizetheted úgy, hogy nem vernek rád sápot? Mersz pénzben fogadni, hogy nem tévedsz? :-)

Szerzői jogi csavar

2009-05-04 12:33:42 írta grin

– De jó lenne, ha el tudnám vinni a kocsit a mosóba, és amíg csinálnák, elmennék kocsival vásárolni...

– Látod, mondtam, hogy ez a szerzői jogi rendszer a velejéig rohadt, ha nem lenne, most mehetnél egy másolattal vásárolni...

 

Archívum Május 2009

1

Szerteszana²

grin agymenései