Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Október 2023

Lezárták a Wise/Revolut számlámat‽

2023-10-25 14:09 írta grin

Lezárták a Wise/Revolut számlámat‽

Nagyon röviden szeretnék írni a másik oldalról, avagy hogy mi az oka annak, hogy egy fintech egyszer csak zárolja a számládat, és mindenféle papírokat kér, akár olyat is amit esetleg egyszer már régebben elkért.

Nagyon sokszor elhangzik, hogy „a pénzmosás megelőzése”, de most láttam egy egészen friss és részletes beszámolót egy konkrét esetből, ami talán segít jobban megérteni, mi történik és miért.

A fintech szolgáltatók (Wise, Revolut meg a többiek) ügyfelei nagyrészt online regisztrálnak, nincs személyes kapcsolat, és így regisztrációkor alaposan ellenőrzik, hogy a kérelmező nem bűnöző-e, már amennyire ezt meg tudják oldani. Ezután mindenki biztonsággal használja a számláját.

Sajnos a világ ennél sötétebb: a bűnözőknek (és most gondoljunk mindenféle bűnözőre, a pitiáner kissráctól, aki online rulettezni akar egészen a durva maffiózókig, mint például egy kormánypárti politikus) szükségük van megbízható, bejáratott pénzmosási lehetőségekre, és mi lenne ennél jobb, mint egy már létező, ellenőrzött cég? Így a már létező fintech accountoknak van egy feketepiaci ára, és emiatt egy csomó olyan account van, amit eredetileg tisztán regisztráltak majd eladtak nagyon sok pénzért – bűnözőknek.

A fintech-eknek nyilván nem csak kötelességük, de érdekük is ezeket kiszűrni. Az, hogy ezt hogyan teszik mindenkinek a saját ötletein múlik de belátható, hogy vannak esetek, amikor egy teljesen legális számla forgalma is gyanússá válik. Amikor ez történik velünk, akkor fontos, hogy tudjuk, hogy erről van szó, és a fintechnek arról kell meggyőződnie, hogy a cég még mindig ugyanúgy valid, és nem adta el valaki pénzmosodának. Minden kérdésük gyakorlatilag erre irányul, és ezt próbálják minden módszerrel ellenőrizni.

Az is feltételezhető, hogy tízmillió ügyfél több milliárd tranzakcióját feldolgozva elég sok ilyen gyanús eset pottyan ki, és mivel ezeket egyenként és kézzel kell ellenőrizni ezért ez tényleg rengeteg erőforrást igényel és emiatt tart hosszabb ideig.

A tapasztalat azt mutatja, hogy neked – az ügyfélnek – meg kell találnod az egyensúlyt a türelem és az asszertivitás között. Ha azt mondják, hogy 2-5 napot várj, akkor 2 napig legyél türelmes, de utána ne. Nem biztos hogy udvarias, de elég hatékony naponta-kétnaponta rákérdezni addig, míg a saját határidejük le nem telt, és ha letelt, akkor elfelejteni a türelmet, és minden nap rákérdezni. Udvariasan, konstruktívan de határozottan kell kérni, hogy történjen valami, ahogy ők írták. Néha részletesen le kell újra írni, hogy mi a helyzet, hogy nekik kell lépni, mert te minden kérésüket teljesítetted, vagy épp nem tudtad, és hogy miért.

A tapasztalat azt is mutatja, hogy ha ezt teszed, és a lezárásnak nem volt alapja, akkor általában 1 héten belül lezárul a folyamat, és visszaengedik a számlát. Ha sokszorosan túllépik a határidőt és nem történik semmi, akkor lehet eszkalálni a panaszt (Wise vagy Revolut esetében), ami egy hosszabb, de általában hatékony eljárás. Én még nem hallottam olyanról, hogy valós cég esetében ezek egyike sem vezetett eredményre, de ha mégsem, akkor akár az ombudsman (szintén a fenti linkeken említett Ombudsfin), az EU felügyelet vagy a bankfelügyelet tudja végleg rendezni a helyzetet. A lényeg, hogy nem szabad feladni, mert alapvetően a fintechnek nem érdeke az, hogy bárkivel kicsesszen.

A legfontosabb, hogy ne ess pánikba, és értsd meg, hogy milyen folyamat indult el, és miért. Ezt megelőzni nehéz, ha váratlan, új pénzügyi forgalmaid jelenhetnek meg, de nem szokott gyakran megismétlődni, így ha egyen túl vagy, akkor esélyed van rá, hogy egy ideig békében élhetsz. :-)

(A részletes beszámlóért köszönet B-nek!)

Archívum Október 2023

Szerteszana²

grin agymenései