Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Augusztus 2024

furaCAD - SolveSpace

2024-08-09 21:01 írta grin

furaCAD - SolveSpace

Nem tudom, hányan szoktak „ritkán de akkor aztán kéne” CAD-et használni. Nekem néha kell, és a klasszikus „autocadszerű” döntésem általában (Debian Linux alatt) a Freecad.

Na de nem erről akartam írni, hanem egyre inkább megszerettem speciális feladatokra a SolveSpace nevű fura jószágot.

Aki ismeri a GeoGebrat az könnyebben el tudja képzelni (aki nem, a GeoGebra/geometry egy iskolai oktatórendszer, amivel geometriai szerkesztéseket lehet elvégezni ugyanúgy, mintha papíron csinálná az ember, csak sokkal pontosabban).

A lényege az, hogy nem pontosan felrajzolom az alakzatot, kiméregetve a méreteit, hanem felrakom a skiccet, majd elkezdek rá feltételeket (korlátozásokat, „constraints”) feltenni. Például, hogy ez az oldal vízszintes, ez a két szakasz 45°-ot zár be egymással, ez a másik kettő egyforma hosszú (akármennyi is legyen az), és még pár nagyon egyszerű feltétel. Ő pedig kiszámolja, hogy a feltételeknek hogyan felel meg a rajz, és úgy alakítja (ha lehetséges).

Például van egy szoba, aminek a legtöbb fala szokványos, de az egyik egy 45 fokos falat is tartalmaz, és szerettem volna tudni, hogy mekkorák a szakaszok úgy, hogy tudom a többi fal méretét, meg a ferde fal méretét (mivel az egy adott méretű ajtó). Megadom amit tudok, 3 fal, merőlegesek, a negyedik falban 3 törés (vízszintes, 45°, függőleges, rá meredek vízszintes), a ferdének a hosszát, és pakk! – kész. És utána meg tudom mérni a programmal a hiányzó adatokat, a falak méretét, sőt, az alapterületet is.

Picit szokni kell azt, hogy ha elrontja az ember a feltételeket és a program nem képes azt kiszámolni (általában igaza van, néha viszont túl bonyolultra sikerül a dolog, akkor másképp kell megoldani), akkor vissza kell lépni a jó állapotig és próbálkozni.

Ezen túl a program még millió dolgot tud, ugyanezen az elven: képes 2D rajzokból (valódi) 3D alakzatokat készíteni, és azokkal mindenféle műveletet végezni (metszés, összeolvasztás, vagy akár a térfogatuk kiszámítása). Nagyon másképp kell vele haladni mint egy szokványos CAD eszközzel, de cserébe nagyon érdekes, amikor „kiadja” a végereményt a megfelelően feltételekkel ellátott adattömeg. (Például meg tudtam nézni vele az egészen trükkös módon kapcsolódó tetőnk két részének metszésvonalának a hosszát illetve egy adott síkkal metszés utáni körvonalát.)

Lehet vele mozgó alkatrészeket is szimulálni (rögzített pontok körül 2D vagy 3D forgatás, egyszerre mozgó pontok, stb.), érdekes dolgokra jó, mint például megválaszolni a kérdést, hogy „melyik oldalon mekkora hely kell a harmonika-ajtónak”?

Szokatlan a kezelőfelülete is, de egy idő után egészen logikus.

A Debian-ban megtalálható alapból, de le is tölthető a weblapjáról, ahol a dokumentáció és a tutorialok is megtalálhatóak. De megy Vindóz®on is, meg aPple gépeken (ÓSX) is.

Archívum Augusztus 2024

Szerteszana²

grin agymenései