Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Március 2021

Kattintson a papírra!

2021-03-09 09:29 írta grin

Viktor elvette az önkormányzatoktól a gépjárműadó intézését. (Majd az adót is zsebre teszi, már dolgoznak rajta.)

A NAV nevű cége a NISZ nevű cégén át küldi az adóról – na nem az értesítést, hanem – a HATÁROZATot. A határozat postán érkezik (ez ok). Néhány keresetlen észrevételemet jegyzetelem ide.

A dokumentum jobb felső sarkában kis keret: a dokumentum elektronikusan hitelesített: a hitelesség ellenőrzéséért kattintson ide. Az nincs odaírva hogy ha valakinek sikerül a papírra kattintani az mit nyer, pedig vannak ötleteim.

A fejlécben egy szám, neve, idézem: „Adóazonosító szám”. A szövegben (6-7 sorral alatta) olvasható: „Befizetéskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet mindig fel kell tüntetni”. Mert b'meg ha magadtól nem tudod hogy mit kell odaírni akkor mi dafke se fogjuk neked megmondani!

A lap alján 5 pontos betűkkel (akinek ez semmit nem mond: nagyítóval olvasható) „olvashatóak” a műszaki információk. Ez jó dolog bár tagadhatatlanul túlzásnak tűnik, hogy valaki be fogja onnan gépelni a 30-40 karakteres hasheket (gyk: összevissza betű-szám kombináció).

De erre is gondoltak! A lapon van QR kód!

Nos, az első QR kód tartalmazza a szövegben is olvasható ellenőrző weblap címét és annak paramétereként a dokumentum azonosítóját is (GUID, jó hosszú). Szépséghiba hogy utána egyszerűen odak'ták a szöveg ellenőrző hash-t egy szóközzel, mert csak. Mindegy, a weblap majd nem foglalkozik vele. Oder…?

Beszéljük erről a weblapról! Amikor elindul egy egyszerű, letisztult felületet kapunk (megnyugtató zöld színvilággal): adjuk meg a dokumentum azonosítót illetve a gépen látható eltorzított számokat. Várjunk csak. Dokumentum azonosító? De az benne volt a címben!

Hát, benne, de kit érdekel! (A weblapot biztos nem.) Vagy begépeled magad, vagy kivágod kézzel a QR kód eredményéből, lemásolod, majd visszamásolod. Mármint ha tudod hogy melyik azonosítót várja! Van 4, mind hosszú. A helyes tipp nyer! Gondolom én. És ha tudod hogy hogyan kell másolnod a mobilodon, hiszen a QR-kódot mivel olvastad le, ugye.

A torzított számokról is ejtenék egy-két szót: a számok nem vízszintesen vannak hanem full 2D összevissza, néha viszont egymásra csúszva, így 2-3 próbálkozás kellett nekem is (nem vagyok robot) mire sikerült, mert vagy a szám nem stimmelt, vagy a sorrend, vagy, persze, olvashatatlan volt, de ez gondolom normális, a Magyar Optikusok és Luxusyachtépítők Szövetségének ajánlásával.

A weblap amúgy – ha sikerül a számokat kitalálni meg az azonosítót odamásolni megint – teljesen oké. Elmondja a műszaki azonosítókat, felsorolja az ellenőrző számokat, erre való. Apró szépséghiba talán hogy az „Eredeti irat lenyomat típusa” (hash) egy linkkel szépen mutat a szabványra, viszont az (ugyanolyan eljárással készült) „Szövegkivonat lenyomat típusa” sehova sem mutat, láthatóan valaki elgépelte és a kutya sem ellenőrizte. Jó, tegyük hozzá hogy az összes időbélyeg is hibás, ugyanis Viktor elfelejtette, hogy a papíron minden UTC-ben van (ami GMT, alias greenwhichi középidő, amit ma már nem is úgy hívnak, de ez mellékszál) a weblapon pedig ugye Nemzethy időben (aka. CET aka. UTC+0100 aka. Közép-Európai Nyári/Téli idő), ő meg parasztosan – hogyan máshogy‽ – lehagyta az időzónát és nem konvertált helyi időre. Kit érdekel‽

Jó, mondjuk, azért az kínos, hogy az eredeti dokumentum szerint az elektronikusan hitelesített, miközben a weblap szerint „Előírt azonosítás: Nincs authentikáció” és „Biztonsági szint: Nem kell azonosítás”, szóval nem tudjuk, ki és mit hitelesített, mert ránézésre senki semmit. Na, ennyit az iratérvényességi nyilvántartásról, mogyoróhéjban.

Van még egy egy QR kód, gondoltam: abban van a dokumentum ellenőrzőkód, esetleg az iktatószám meg hasonlók, hogy még azt se kelljen begépelnie a jobbágynak. De nem! Sokkal jobb!! Abban az van, hogy, idézem: „https://www.nav.gov.hu”! Jó, mi? Igazán hasznos, amikor… hát… valamikor biztos.

És mindezt kerekítik ezer forintra, mert Art. 3. melléklet 4. pont, hiszen az elektronikus utalásnál elveszne az a sok apró forint, azt meg nem bírná Viktor tárcája (aka. a költségvetés)!

Egyelőre ennyi. Köszönjük, Viktor*! Leülhet!

* Egyértelműen tudjuk, hogy minden Viktorttól függ, a migránsokat kivéve, mert azt Gyurcsány és Soros, esetleg a Norvégok.

Archívum Március 2021

Szerteszana²

grin agymenései