Szerteszana²

grin agymenései
Archívum November 2021

A büdös lábú jeti

2021-11-30 10:14 írta grin

Rövid összefoglaló: soha ne ossz meg 444.hu cikkeket! Csak bosszantasz vele mindenkit, és az idegeskedés teljesen fölösleges.

A történet picit messzebb kezdődik.

Egyszër vót, hun nem vót…

Egyszer régen, nagyon régen, mikor még a boszorkányok seprűje is petróleummal ment, szépen lassan elkezdett megszűnni az Index.hu egykori független online újság. Ekkoriban lassan már létezett a 444, amit Új Péter (Internetto, Index) és csapata gründolt össze a 2011-es Indexes istenhozzádot és egy rövid Origós intermezzót követően 2013-ban, átszippantva néhány néhai Indexest is. A jó ég tudja, miből éltek meg; talán reklámból, talán másból (vagy abból, hogy hétvégén zárva voltak).

Amikor eljött az Index bekebelezésének izgalmas időszaka 2020-ban, akkor az ellenzéki újságok köre már szélesebb volt: a papír-újságokon túl az online piacon volt csak fizetős (mint a Jelen.média), támogatásos (mint az Átlátszó meg a Direkt36) és teljesen nyílt és ingyenes, mint a néhai Index és a néhai 444 (és számos régebbi darab, mint például a 24.hu). Ekkor – sőt, már az Index haldoklása alatt is – sokan megragadták az emberek elkeserdett-lelkesedését és támogatásokat kértek, a jóérzésre apellálva. Sok ember – közöttük én is – ekkor kezdett el támogatni több ilyen szabad, nyílt online sajtóterméket (sőt, amikor a HVG nyakát próbálta a pártállami médiahatalom elvágni, akkor azt is): havonta utaltam nekik egy kisebb összeget (nagyságrendileg egy ebéd árát).

A logika egyszerű: az ország egyik legnagyobb baja a fidesz által ellopott közmédia, melyen az embereket mesterséges tájékozatlanságban tartják, csak szűrt, cenzúrázott vagy hamisított propaganda-hírekkel „tájékoztatják” és a tájékozatlan ember nem képes okosan dönteni. A tájékozatlan ember szavaz a maffiára, mert a maffia azt mondta neki hogy ők az angyalkák; a tájékozatlan ember retteg a miráncstól, Brüsszeltől, a norvégoktól, Sorostól, akárkitől és akármitől, amit épp a propaganda elé tol.

Nekem (és nekünk, akik támogattuk) az az érdekünk, hogy az embererek tájékozottak legynek. Mivel a magyaroknak amúgy sem megy annyira jól, és ettől függetlenül sem szeretnek pénzt kiadni, így mi – akik megengedhetjük magunknak és tudatosak vagyunk – támogattuk az újságokat, hogy ők írjanak jó és tájékoztató cikkeket a többi embernek, hogy azok tájékozott döntéseket tudjanak hozzni. A cél tehát az, hogy a pénzemért mások olvashassák a fontos cikkeket: azért fizetek (önként), hogy szabadon elérhető cikkek születhessnek.

Telt-múlt az idő, és Új Péter úgy gondolta, hogy minek kérni, ha el is lehet venni? És a 444 elkezdett gondolkozni azon, hogy kialakítsa az előfizetői rendszerét, vagyis egy rendszert, amivel meggyőzni – és lehetőleg nem erőszakkal rávenni – akarja az embereket, hogy fizessenek. Ezzel még alapvetően nem lett volna semmi hiba, és a szerkesztőség már az elején elmondta: kifejezetten figyelembe fogják venni az olvasók véleményét, és meg fogják kérdezni őket a lehetőségekről, nyilván előtte tájékoztatva őket, hogy tájékozott döntéseket hozhassanak. Nyitottak belső meg támogató facebook csoportokat, ahol lehet közvetlenül a stábbal mindent megbeszélni!

A nagy lófaszt, kéremalássan!

Megváltoztattam az egyezségünket, és örüljön, hogy csak ennyire

A folyamat az első beszedett összegek után némiképp átalakult. Bár a csoportban többen kérdezték, hogy mi lesz és hogy lesz, a stábból senki nem reagált. Bár többen kérték, hogy meséljenek az öteleikről és lehetőségeikről, tájékoztassanak, hogy mi van: népiesen szólva szartak a fejünkre.

Egyszer csak bejelentették, hogy akkor ők úgy döntöttek, hogy lesz egy előfizetési díj, amiért a prémium tartalmakat és szolgáltatásokat lehet majd elérni. Bár a beígért konzultáció, sőt, tájékoztatás laza csuklómozdulattal ment le a vécén de hát oké, ez még egy érthető lépés: szegény az eklézsia, meg a pór a száraz kenyérért is lehajol és satöbbi. Ekkor a csoportban ismét többen elkezdték kérni, hogy mondják el: mik is a tervek ezekre a prémium dolgokra, illetve többen is kérték hogy mondjanak arról valamit hogy ugye nem csorbul a szabad tájékoztatás rész?

De a 444 csapat hű maradt az adott szavához, és a közönséget bevonták – a nagy lófasz érzésbe. Ismét. A kérdésekre nem válaszoltak, maximum olyan általánosságokat hogy „ezek plusz tartalmak lesznek, nem a cikkek”, „például kommentelés”, „a fontos, közéleti cikkeket semmiképp nem fogja érinteni”. De igazán a hogyanra és mitre semmit nem reagáltak, nem szakítva újdonsült hagyományukkal.

2021 tavaszán kezdték az új, fizetős rendszer tesztelését, de még ekkor sem derült ki az a „fantasztikus ötlet”, amivel meg akarták magunkak „nyerni” az embereket. Hamarosan azonban a fejlesztések beértek, és – dacára a folyamatos kérdésekre adott válaszok helyetti csendnek – élesben is láthattuk: hogyan képzeli a 444 a jobb, szebb jövőt!

…az első ütést gyomorral hárítottam…

Az új rendszer lényege, hogy aki nem fizet, az az újság egy részét tudja olvasni. A cikkek egy része le van zárva, méghozzá úgy, hogy abból az első pár mondat látszik, utána egy „fizess ha olvasni akarsz” felirattal. (A csoportokban kifejezetten többen elmondták, hogy ez miért nem jó ötlet, még amikor azt hitték, hogy bárki is figyel rájuk.) Az, hogy milyen cikkek kerülnek lezárásra, természetesen többszöri kérdésre sem mondják el.

Ez ugye teljesen szembe megy azzal, amiből kiindultunk: a nemfizetők elől zárunk el cikkeket.

De ha az ember ezen a ponton azt gondolta, hogy ennél jobban már nem tudnak velünk (és így magukkal is) kicseszni, akkor hatalmas meglepetés várta!

…a másodikat pedig az arcommal blokkoltam…

Elkezdtek hozzám – is – szállingózni a panaszok, hogy miért osztok meg zárt cikkeket? Először persze azt gondoltam, hogy az illető nézett el valamit, de a második-harmadik ilyenre elmentem már megnézni, hogy mi történt, hiszen bár fizettem rendszeresen de szándékosan nem léptem be az azonosítómmal, hogy ugyanazt lássam, mint bárki más, és nem vagyok hülye, hogy zárt cikkeket osszak meg! És hát láss csodát! A cikk, amit megosztottam, bizony le van zárva!

Ez volt az új, a titkos, a korszakalkotó 444 találmány! Az utólag lezárt cikkek! Az ember megosztja gyanútlanul, majd másnap már senki nem tudja elolvasni. Dzsííniüsz!

…és ennek mellékhatásaként azt is szépen lehetett látni, hogy bizony már nem csak a bulvárcikkek záródtak le („prémium kontent”‽), meg persze a kommentek (túlélem), hanem szépen lassan a fontosabb, közéleti cikkek, háttérinformációkat tartalmazó tájékoztatások is!

Ezen a ponton már többen nyúltak a bankhoz, és leállították az utalásokat (amiknek semmi köze nem volt az előfizetéshez).

…rúgásait lágy testrészeimmel hatástalanítva…

Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor ma kiderült: több embert is alapos ok és figyelmeztetés nélkül kirúgtak a „Közért” nevű, nem előfizetői hanem olvasói csoportból, akik jelezték, hogy az eredeti ígéreteikből semmit nem tartottak be: semmilyen megbeszélés nem volt, tájékoztatás nulla, olyan cikkeket zárnak le amik fontosak és az utólagos lezárás miatt már nem szabad tőlük cikkeket megosztani. Persze ezek egyike sem mond ellent a csoportszabályzatnak, sőt, a csoportszabályzat szerint a 444 újságot és újságírókat erősebben is lehet kritizálni, sőt, csak többszöri figyelmeztetésre rúgnak ki valakit, de lássuk be: ha valaki elkezdi felrúgni a saját szabályait kicsiben az miért ne csinálhatná nagyban is?

Szóval a 444 büszke lehet. Sikerrel eltávolították azokat, akik – kulturált stílusban – kritizálják őket, sikerrel figyelmen kívül hagyták a kérdéseket és kéréseket, lazán eltekintettek az olvasók beígért tájékoztatásától, és mindezt a fideszes véleményemberek sunyi blokkolási módszereitől nem sokban különböző módon. Aki kritizál azt töröljük és letiltjuk, szépen, csendben, hogy nyoma se legyen: nehogy megzavarja az olvasók lelkes hangulatát!

Szóval…

Nem mondom, hogy ne olvasd. Bár a Telex erősen feljött mint a talajvíz, és ritka az a tartalom, ami a Telexen nincs ott és a 444 lehozza, de a sokszínűség kell, még akkor is ha bizonyos helyeken a sokból csak kettő áll rendelkezésre.

De cikkeket 444-ről ne ossz meg, mert sosem tudhatod, hogy másnap még elérhető lesz-e mások számára. Ne bosszantsd fel az ismerőseidet. Ha mindenáron meg akarod osztani, a fontos részt másold ki, addig, míg elérhető…

Archívum November 2021

Szerteszana²

grin agymenései