Szerteszana²

grin agymenései

Vírusirtás vs. dörömbölés az ajtódon éjjel háromkor

2009-05-20 09:17:42 írta grin

Folyamatosan mondjuk (mint internet szolgáltató) a szerencsétlen ügyfeleknek, hogy vírusellenőrzés, folyamatosan, trójai programok, worm-ök, kémprogramok ellenőrzése, folyamatosan, vagy naponta, de valahogy nincs hatása.

Az ügyfél felháborodik, amikor „vírusos a gépe” felkiáltással letiltja a szolgáltató. Pedig meg kellene értenie, hogy mindez az ő érdekében történik.

Nem hiszed? Mesélek egy rövid történetet, tegnap történt.

Kaptam egy udvarias levelet egy német rendőrtől (Kreispolizeibehörde Siegburg) amiben kérik egy előfizető adatait (internetes cím alapján). Ugyanis az illető több német aukciós site-ra feltett egy lopott autót hirdetésre. Felmerült a lehetőség, hogy a magyar rendőrséget az interpolon keresztül kérjék meg az illető begyűjtésére.

Mondanom sem kell, hogy az illető előfizetőnek vélhetően sejtése sincs arról, hogy a számítógépe lopott autókat árul. Ugyanis a gépén valamilyen kártékony program fut (vírus, worm, spyware, akármi), ami távolról irányítható, vagy arra távolról be lehet lépni; a tolvajok pedig szépen belépnek a fertőzött gépre, és onnan tevékenyknednek. Ha jön a rendőr, a vírusos ügyfélnek lesz néhány igen kellemetlen napja emiatt, amikor az arcába fordított fényes lámpának magyarázhatja, hogy ő mégsem árult lopott cuccokat, miközben meztelenül lóg a bilincsen a vécétartályról.

Szóval, egyszerű agyú ügyfél, aki nem vírusellenőrzöd a géped folyamatosan vagy naponta, aki nem használsz tűzfalat, légy hálás, amikor a szolgáltatód erre felszólít és addig is lepattintja a géped a netről. Mert nem tudhatod, hogy mit csinált volna a gép, ha a neten marad. Mit csinálhattál volna te, ha a neten maradsz.

Vírusellenőrzés, elvtársak. Az internet veszélyes hely, a világ veszélyes hely.

Vigyázzunk magunkra.

 

Vírusirtás vs. dörömbölés az ajtódon éjjel háromkor

Szerteszana²

grin agymenései