Szerteszana²

grin agymenései

Az Wise Businessről

2023-09-27 18:08 írta grin

Beszéljünk akkor egy kicsit a Wise Businessről, ami a Wise üzleti szolgáltatása és ezt szükséges használni, ha üzleti környezetről van szó, vagyis belföldi pénzforgalmi számláról.

Előnyei

Az előnyeiről csak röviden, mert azt elmondja a Wise:

Egyszeri díjon túl nincs számlavezetési díj, kártyadíj, kényelmi díj, rejtett díj, köszönési díj, herevakargatási díj, vagy bármilyen más, a magyar klasszikus bankok esetében mindennapos díjtétel. A kártya gyártási költségét (1300ft talán?) meg a postát kell kifizetni, de ha használod például az ajánló linkemet (https://wise.com/invite/dic/peterg3250) akkor még lehet, hogy ezt is elengedik a 150 eFt-os kedvezményen túl. Ezen túl a költségeiket pontosan meg lehet nézni (ez nem jelenti azt, hogy ne változna néha vadul, de ennek az oka inkább közvetlenül köthető a pénzügyi jelenségekhez), és a díjaik általában akkor sem érik el a magyar bankokét, amikor „drágának” számítanak. A Wise a fix díjakat tűzte ki célul így nincsenek napszaktól, naptól függő díjak; a költség általában a pénznemekhez, illetve a kezelt összeghez kötődik, de mindig lekérdezhető a lapjukon.

A Businessnek (az egyszeri közel 20.000 forintos díj ellenében) számos plusz szolgáltatása van a magánszámlához képest. Ilyen például, hogy korlátlan mennyiségű dolgozó vehető fel a számlához, és ezek mindenféle josogultságokat kaphatnak felvitelre, kivonatokra, aláírásra, saját bankkártyákra (fizikai vagy ingyenes virtuális, ami megy mobilos fizetéssel is), de a korrekt módon működő app mellett küldhetnek emailt is szinte mindenről, így nehéz nem észrevenni a teendőket. Képesek API-n online kapcsolódni a magyar könyvelőrendszerekhez (akár az online Bilingo vagy SzámlázzHu-hoz is), meg általában mindent tud, amit a magyar bankok tudhatnak.

Hátrányok, nehézségek, problémák

Én azonban most említenék pár nyilvánvaló, illetve pár gyakorlat során kiderült nehézséget, amikkel tisztában kell lenni, mielőtt valaki belevág a dologba. Előre elmondom, hogy nincs semmi komoly baj, én igyekszem minden cégemet átterelni, mert elégedett vagyok velük.

Kezdjük mindjárt a legkellemetlenebbel. A Wise nem mutatja a bejövő számlaszámokat.

Bár ez állítólag európában gyakran előfordul mégis baromi kényelmetlen, mert például nem tudod visszaküldeni a pénzt, ha téves, vagy nem tudod ellenőrizni, hogy teljesen egyértelműen honnan jött a pénz. A közlemény mellett látszik a küldő neve, és mivel ezt a bankok hivatalos iratok alapján adják meg így ez „hitelesen” megmondja a küldő entitást, de hogy ő épp melyik számláját használta melyik banknál… azt csak Allah meg a Wise tudja. Túl lehet vele élni, de néha kényelmetlen, és biztos lesznek szituációk, amikor kínos és utánajárást igényel. Nekem még nem volt. Kérdésemre, hogy ez miért van így számtalan kitérő választ kaptam, azokból összeállt, hogy a legfőbb ok: mert csak.

A következő, hogy tudni kell angolul. Enélkül nem tudsz érdemben vitatkozni az ügyfélszolgálattal, vagy elmagyarázni, hogy mi fáj. Az app és a weblap használható magyar nyelven de nem tudom, az ügyfélszolgálat képes-e egyáltalán ezt kezelni. (Lehet, hogy igen? Sosem próbáltam. De most…!)

Egy másik jelenleg kényelmetlen dolog, hogy magyaroknak még nem aktív a „groups” lehetőség, ami alapján a céggel kapcsolatos embereket (szerepkörök és dolgozók) lehetne elkülönített csoportokba rendezni, és ezekhez külön számlákat rendelni. Jelenleg egy közös számla van, és személyenként csak az egyszeri, napi, havi limitekkel lehet variálni, ha valaki nem bízik meg mindenkiben. Ez lesz, de még nincs.

[Frissítés]Nem tudom, mennyire higgyek a véletlenekben (vagy ahogy Karinthy mondta: „ez nem véletlen, ez vélet!”), de amint megírtam ezeket a blogizéket kaptam egy értesítést, hogy ki lehet akkor próbálni a Groups-t, sok szeretettel. Szóval, működik idehaza is, de lehet, hogy fokozatosan engedélyezik csak itt-ott. Még ismerkedek vele.

Az apróbb kényelmetlenségek közé számít az, hogy az utalások adataiban nem lehetnek ékezetes betűk, sem a címzett, sem a közlemény részekben. Gondolom, hogy párszor megégették magukat a teljesen kaotikus nemzetközi betűkódolások miatt.

Szintén apróbb kényelmetlenség a felület pár viccelődése, például, hogy szereti néha felajánlani a drágábbik utalási opciót, de az ellenőrző képernyőn néha visszajavítja, néha pedig jelzi, hogy ha nem ezt akarod, változtasd meg. Ugyanígy picit nehézkes a közlemény megadása, de ha az ember egyszer rájön, hogy milyen sorrendben képzelték el, akkor használható szépen.

Egy nem szorosan Business-hez kapcsolódó kérdés – és egyike annak, amit nem tudok sem pro sem kontra minősíteni – az maga a Wise és a nála levő pénz „biztonsága”. No nem az, hogy „ellopják-e”, ez nem lölö gránitbankja vagy a narancsosok által megvédett nyugdíjkassza, hanem hogy mi van, ha nagy baj van. Tönkre megy a Wise, vagy összeomlik egy általuk használt bank, vagy hasonló homokszem a pénzügyi rendszerek fogai meg kerekei között.

Erről maga a Wise ír hosszan, de a lényeg, hogy a Transferwise (brit) céggel szemben a Wise SA az ügyfelei pénzét egy észt cégben, a TINV Europe AS-ben tartja, ami a bankfelügyelet alá tartozik, és így az észt betétvédelmi alap fedezi azt €20.000 értékhatárig. A Wise a bankokkal szemben (akik teljes mértékben a betétvédelemre építenek) az ügyfelek pénzét elkülönítve tartja és fekteti be, arra építve, hogy ha a Wise SA kerülne gondba akkor a TINV fizet, ha pedig a TINV akkor őket a Wise és a betétvédelem fedezi két irányból; egyrészt portfolio managementtel másrészt elkülönített nyilvántartásokkal csökkentik az ügyfél kockázatát, és számos cég (A Belga Nemzeti Bank [NBB], PwC) folyamatosan ellenőrzi őket.

Azt senki nem tudja megjósolni, hogy egyszerre és váratlanul tönkre mehet-e minden komoly bank és szolgáltató, ahova a Wise befektet, de igyekeznek olyan cégeket választani, amik stabilak, és a szakértelmüket állítják szembe a kockázattal. (A TINV esetében pedig azt, hogy az észt biztosítás tudja fedezni, ha bedől a bolt; van aki ebben jobban bízik, van, aki kevésbé.)

Összességében a mindennapi tevékenység során eddig teljesen jól megy minden: (ingyenes) utalások, bankkártyák (virtuális kártya+mobil nfc), utalást előkészítő és jóvá hagyó szerepek elkülönítése (sőt, együttes aláírók is vannak), és a lehívható beszámolók testre szabása. Ja, és az online könyvelői kapcsolat. Azonnali utalások. Okos app.

Mi egyelőre több esetben (cég, civil) megtartottuk a klasszikus bankszámlát, mert néhány állami cég nem tudja vagy nem akarja kezelni a Wise magyar számlákat, de a forgalmat áttereljük a Wise-ra. Sokat spórolunk rajta.

Részletes kérdésekkel, felajánlásokkal, jótanácsokkal a matrixon megtaláltok. Vagy a keresőkkel. :-) És ha Wise-t akarsz regisztrálni, akkor ezzel tudsz nekem kis pluszt küldeni.

Revolut?

A Wise nagyon sok mindenben hasonlít a Revoluthoz, de! A Revolutnak nincs magyar bankszámlája. Vannak más különbségek is, de emiatt cégeknek szerintem nem hasznos. Magánban én is használom, de ennyi.

Az Wise Businessről

Szerteszana²

grin agymenései