Szerteszana²

grin agymenései

Miért menj el szavazni

2018-02-26 10:36 írta grin

Miért menj el szavazni?

Most nagyon rövid leszek; az emberek sietnek, nincs idejük olvasni a hosszú dumákat. (A kifejtést a végére tettem, nem kötelező elolvasni.)

Ha eleged van a Fidesz kormányból és abból, ami itt zajlik, menj el szavazni 2018. április 8.-án!

Sokan erre azt mondják: „Minek menjek szavazni, nem változtat semmit!”

Mások azt mondják: „Minek menjek, nincs kire szavaznom!”

Nézzük nagyon röviden, hogy neked, mint szavazópolgárnak milyen lehetőségeid vannak, ha nem a Fideszt szeretnéd kormányon az elkövetkező 40 évben.

  1. Elmész szavazni, és „taktikai szavazatot adsz le, vagyis listán bármely ellenzéki pártra, egyéni jelölteknél pedig a legesélyesebb jelöltre szavazol. Ezzel meg lehet akadályozni a Fideszes uralmat.
  2. Ha elmész szavazni, de egyéniben nem a legesélyesebbre szavazol, akkor nagyon valószínű, hogy a szavazatod átkerül a Fideszhez.
  3. Ha nem mész el szavazni, akkor a szavazatodat a rendszer odaadja annak, aki arányában a legtöbb szavazatot kapta, ami majdnem teljesen biztos a Fidesz lesz, vagyis a szavazatod átkerül a Fideszhez.

A hódmezővásárhelyi eredmény megmutatta: lehetséges a Fidesz leváltása, ha sok szavazó elmegy, és okosan szavaznak. Ez nagy eséllyel elérhető! Ha az ellenzéki szavazóknak csak a fele így szavaz, a Fidesznek többsége sem lesz a parlamentben!


Kicsit részletesebben

Országgyűlési képviselők választása 2018, a Fidesz által testre szabott választási törvény alapján: egy fordulóban, győzteskompenzációval. Folyamatosan akadályozva az ellenzék tájékoztatási és szerveződési lehetőségeit.

  • Elmész szavazni, és „taktikai szavazatot adsz le, vagyis listán a legkevésbé ellenszenves ellenzéki párt listájára szavazol, egyéni jelöltként pedig arra, aki a felmérések szerint a legesélyesebb ellenzéki jelölt, legyen az akárki; MSZP, Jobbik, LMP, Momentum, DK, Együtt (vagy független jelölt). Ebben az esetben a Fidesznek nem lesz sem kétharmada, sem többsége; valamint semelyik ellenzéki pártnak vélhetően nem lesz abszolút többsége; így az ellenzéknek egymással közreműködve, egyezkedve, nehézkesen, de a fideszes uralom nélkül kell kormányoznia, és megindulhat a demokratikus rendszer helyreállítása, és esélyt kapunk arra, hogy az ország irányítása is a köz érdekeit szolgálja, annak minden nehézsége mellett.
  • Elmész szavazni, de nem taktikázol, hanem arra adod a szavazatod, aki számodra szimpatikus ellenzéki párt, és szimpatikus ellenzéki jelölt (vagy nem szimpatikus, de „legalább nem egy általad elfogadhatatlan párt tagja”). Ha a jelölted nem a legesélyesebb, akkor lehetséges, hogy a szavazatod át fog kerülni a Fideszhez, mert ha arányában neki több szavazata lesz mint bármelyik ellenzékinek külön (vagyis ha elég sok ember nem taktikailag szavaz, és mondjuk 40% fidesz / 30% ellenzék1 / 20% ellenzék2 / 10% ellenzék3 jön ki), akkor ezt teszi a Fideszes választási rendszer.
  • Nem mész el szavazni. A Fideszesek el fognak menni, mert mozgósítják őket, és mert ez ömlik rájuk évek óta. Bár az összes szavazónak töredéke fog szavazni (2014-ben a lakosság 61.7%-a szavazott, így a Fidesz a teljes lakosság kevesebb, mint egyharmadának [23%] szavazatával szerzett a parlamentben több, mint kétharmados abszolút többséget, és így szabad kezet), de a Fideszes többség miatt a Fidesz többséget, várhatóan abszolút többséget szerezhet, és folytathatja az ország átalakítását saját képére.

Ennyi a lényeg. El kell menni szavazni: a listán bármelyik ellenzéki pártra szavazni, egyéniben pedig a legesélyesebb jelöltre, legyen az szinte bárki (és gyakorlatilag lehetetlen, hogy bármelyik „ellenszenves” párt ezzel többséget, vagy abszolút többséget szerezhessen). Nem kell a sikerhez, hogy mindenki így tegyen; elég az, ha elég sok ember tesz így, és akkor megelőzhető a fidesz kétharmad, a fidesz többség, és így a fidesz kormány. Az ellenzék egységes szándéka a jelenlegi korrupcióra alapuló rendszer megváltoztatása, és ezen túl kezdődhet a vita és az egyezkedés a részletekről, ahol az ország véleményeinek teljes sokszínűsége ütközhet, nem pedig egy vélemény nyomja le a többit, erőből.


Lábjegyzetek

Taktikai szavazás

Nagyon sok embernek az a gondja, hogy elmenne szavazni, de nem tudja: kire, vagy „nincs kire”. Erre a válasz az, hogy jelenleg annyira rossz a helyzet (egy erősen torzított, igazságtalan választási rendszer, egy Fidesz által uralt közmédia, pénzügyileg és nyilvánosság előtt kivéreztetett ellenzéki pártok, fásult és reménytelen lakosság), hogy gyakorlatilag az egyetlen megoldás az, ha a szavazatokat nem arra adjuk, aki „szimpatikus”, hanem úgy, hogy az megelőzze a Fidesz totális uralmát.

Számos értelmiségi és informatikus dolgozik azon, hogy ez kivitelezhető legyen. Most csak tőszavakban írom le:

  1. Közös Ország Mozgalom (KOM) - Ez a civil kezdeményezés a jelenlegi aránytalan és torz választási rendszer eltörléséért, és a régi, arányos rendszerhez hasonló, a lakossági szavazatokat jobban tükröző választási rendszer visszaállításáért küzd, és ezt az ellenzéki pártok széles körű összefogásával biztosítja.

  2. Ennek keretében 8 ellenzéki párt aláírta a nyilatkozatot (DK, LMP, MSZP, Momentum, Együtt, MLP, MoMa, PM), miszerint közösen törekednek a normális választási rendszer visszaállítására, és ennek szövegszerű törvényjavaslata is elkészült (és átment a demokratikus teszten, vagyis a Fidesz azonnal elutasította, így vélhetően jól sikerült).

    Emellett a KOM tagok és a civil lakosság saját pénzéből közvélemény-kutatással méri fel, hogy a kétséges körzetekben melyik jelölt mennyire esélyes. Ezzel az adattal segítik a taktikai szavazók döntését (hogy melyik jelöltnek a legesélyesebb nyernie), és osztják meg minden ellenzéki párttal, illetve a lentebb hivatkozott weboldalakkal.

  3. A https://taktikaiszavazas.hu/ lap a taktikai szavazás konkrét megvalósítását segíti: a KOM közvélemény-kutatási adatai, illetve a menet közben változó egyeztetések vagy lemondások tükrében pontos jelöltekkel és számokkal mutatja, hogy minden egyes szavazókörre milyen jelöltek jutnak, és azoknak mik a várható esélyei.

    A statisztika várható első feltöltése 2018. március 5., hiszen ehhez szükségesek a konkrét és friss közvélemény-kutatási adatok (KOM és 24.hu).

  4. A http://viszlatketharmad.blog.hu/ bővebbre mért cikkekben írja le, hogy mik a lehetséges kimenetelek, vagy mik a hatásai a szavazásnak és nem-szavazásnak.

Többen feltették a kérdést, hogy „most honnan tudhatom meg, hogy kire szavazzak”?

A választási naptár szerint a jelöltek február 19. és március 5. között kell, hogy jelentkezzenek, és leadják a szükséges minimum 500 darab aláírt ajánlást. Emiatt azt, hogy egyáltalán kik a jelöltek csak március 5. után fogjuk biztosra tudni, addig nehéz esélyeket latolgatni, amíg lehet, hogy az egyik jelölt nem tudja begyűjteni az 500 jelölést vagy egy másik jelölt az utolsó pillanatban még jelentkezik 500 aláírással.

Ugyanígy a KOM/24.hu közvéleménykutatási eredményeinek elkészüléséhez is idő kell, és jelenleg ez lesz a legpontosabb adat arra vonatkozóan, hogy kik esélyesek. Ezt is meg kell várni, most – 2018 február végén, HMU 3-ban (Hódmenővásárhely után 3 nappal) – még nincsenek meg az adatok.

Azt is fontos látni, hogy a pártok várhatóan egyeztetni fognak, és egymás között is meg fogják nézni, hogy kik az esélyesek: várhatóak visszalépések is, és így csak az ismert és esélyesebb jelölt marad; az is várható, hogy ezeket az esélyes jelölteket a pártok és helyi szervezetek is kommunikálni fogják, ahogy kialakul a jelöltek pontos listája.

A taktikaiszavazas.hu várhatóan folyamatosan frissíteni fogja az adatait, még a szavazás napjai előtt is, és várhatóan minden párt segíteni fogja ezt az adatpontosítást, így – főleg március 5 után – érdemes ezen az oldalon keresni az információkat, hogy kik az esélyes jelöltek.


Hódmezővásárhelyi tapasztalatok

Hódmezővásárhely az egyik legszebb módja annak, hogy megértsük, hogy pontosan mi és hogyan történik.

Egyrészt ha magas a részvétel – sokan mennek el szavazni – akkor a végeredmény jól tükrözi azt, amit az emberek többsége valóban akar! Ha ez a Fidesz, akkor azt; ha pedig nem, akkor nem azt. Ez most különösen fontos, amikor az emberek többsége nem akarja a Fideszt, de nem lát alternatívát. Én is azt mondom, mint sokan: jelenleg bármi jobb, mint ez. És ha magas a részvétel, akkor nem fog egyetlen olyan párt sem többséget szerezni, aki sok embernek nem szimpatikus.

Másrészt, hogy igenis létezhet és létezik olyan alapszintű ellenzéki összefogás, ahol még az ellenfél ellenzéki pártok is képesek azért egyeztetni, hogy a maffiaállamot lecseréljék. Ha ebben képesek egyeztetni, másban is azok lehetnek. Gyakorolniuk kell, de nem lehetetlen.

És harmadrészt az, hogy van esély legyőzni az állammaffiát dacára annak, hogy az adófizetők pénzéből tolja a propagandát a tájékozatlan tömegek elé, hogy közpénzből igyekszik lejáratni ellenfeleit, hogy hazugságokkal próbál rettegést és gyűlöletet szítani.


A Fideszes jövőkép?

Elemzők szerint a Fidesz következő célpontjai egyrészt a jelenleg még mindig független bíróságok, amik az egyik legnagyobb akadályoztatói a korlátlan hatalomátvételnek, másrészt a relatíve független működésű önkormányzati rendszer, ami túlságosan képviseli a helyi érdekeket a központi tervekkel szemben. Emellett folyamatos az EU-ellenesség és a korrupció államosítása.

A végcélnak egy olyan állam kialakítása tűnik, ahol a vezetők szabad kezet kapnak, és nem akadályozzák őket sem a belföldi jogszabályok, sem az európai normák, sem pedig a helyi érdekek.


Mit okoz a Fideszes kétharmad?

A kétharmad (abszolút többség) azt jelenti, hogy a Fidesz a választási rendszer működése miatt kb. 40% szavazat esetén a parlamenti helyek több, mint 66%-át megkapja, és ezáltal bármit megtehet anélkül, hogy azt bárkivel egyeztetnie kellene; alkotmányt/alaptörvényt módosít, saját szájízére alakítva módosít olyan alapvető („kétharmados”) törvényeket, mint

  • Az EU tagság
  • A hadiállapot, rendkívüli állapot, szükségállapot kihirdetésének körülményei (amikor a kormány tényleg bármit megtehet, beleértve az ellenségei tárgyalás nélküli bebörtönzését)
  • A köztársasági elnök megválasztása, összeférhetetlenségének kimondása
  • Az Alkotmánybíróság megválasztása
  • A Kúria elnökének megválasztása
  • A népszavazási és választási törvény megváltoztatása
Ez gyakorlatilag teljes hatalmat jelent az ország jogrendjének átalakításához.


Mit jelent a Fideszes többség?

Az egyszerű többség azt jelenti, hogy a Fidesz a legtöbb törvény esetén saját szájíze szerint, az ellenzék vagy a lakosság egyeztetésének mellőzésével alkothat változtatásokat, valamint uralhatja (vagy teheti lehetetlenné) a törvényekkel és törvényességgel kapcsolatos parlamenti bizottságok munkáját. Ezen túl a többség ad lehetőséget arra, hogy egy párt kormányt alakítson saját tagjaiból.


Jegyzet: a pártok valódi támogatottsága

Táblázatba foglalva országosan: 2010-től napjainking.


Ellenzéki kormányzás?

Az ellenzéknek egymással együttműködve, egyezkedve, nehézkesen, de a fideszes uralom nélkül kell kormányoznia.

Nehéz időszak lesz: ki kell javítani, vagy vissza kell csinálni, vagy újra kell építeni mindazt, amit a Fidesz az elmúlt 8 vagy még több évben tökretett, ellopott, leépített, szétrombolt. Mindezt úgy, hogy az ellenzéki pártok sok mindenben egyetértenek, valódi együttműködés vagy szóbeli megegyezés alapján, de sok mindenben radikálisan mást gondolnak, így ezekben a pontokban – mint egy normálisan működő demokráciában – egyeztetniük kell, vitázniuk kell, megegyezésre kell jutniuk és kompromisszumokat kell tenniük. Erre szerintem mindenki hajlandó, elméletben, de még nincs senkinek sem ebben gyakorlata. Ha a szavazók is érzik erejüket, és képesek nyomást gyakorolni a pártjukra - pártjaikra, hogy törekedjenek a megegyezésre, akkor ez az ország egészen gyorsan meg is gyógyulhat, legalábbis politikailag, mert a gazdasági rombolást sokáig is tarthat visszaépíteni. Nehéz lesz, de nagyon-nagyon-nagyon sok pénzünk lesz akkor, ha ezt nem fogják államosított korrupcióval ellopni, pláne, ha az ellopott pénzeket sikerülne visszaszerezni (amire egy valódi jogállam esetében nincs garancia).


Ellenzéki közös pontok és ellentétek

Az ellenzék szétszabdalt. Az ellenzéki pártok nagyon sok mindent szeretnének, egy részét elvből, más részét azért, mert egyetértenek vele; és sok mindent elleneznek, vagy elvből, vagy mert a tömegbázisuknak az adott kérdés másképp fontos.

Néha sikerül együttműködni (KOM, Együtt), gyakran nem, és bizonyos pártok más bizonyos pártokkal nem hajlandóak semmiféle hivatalos együttműködésre; ennek ellenére a legtöbb ellenzéki párt jól deklaráltan ugyanazt akarja, ha lehetősége nyílik rá.

Közös pontok

  1. Az Alkotmány helyreállítása
  2. Az arányos és igazságos választási rendszer visszaállítása
  3. A fékek és egyensúlyok rendszerének helyreállítása (Alkotmánybíróság, ombudsmani rendszer, független bíróság, független ügyészség, független MNB, független ellenőrző és felügyeleti szervek, kontrollált nemzetbiztonsági tevékenység)
  4. A korrupció visszaszorítása és az állam-korrupciós rendszer felszámolása (közbeszerzések, államista nagybirtokok, hűbérúri rendszer leépítése)
  5. Az egészségügyi rendszer helyreállítása
  6. Az oktatás helyreállítása

Ellentétek

  • (feltöltés alatt, segítséget elfogadok)

Miért menj el szavazni

Szerteszana²

grin agymenései