Szerteszana²

grin agymenései

Elsőbbségi, ajánlott? Elkerülni ajánlott…

2014-02-19 08:07:11 írta grin

Csak a tévedések elkerülése végett szögezzük le: a Magyar Királyi és Császári Posta gyakran és több településen időben kézbesíti a küldeményeket. Mindenkivel előfordul, hogy időben megkapja a dolgokat. Elvégre ISO van, meg törvény meg rendelet.

Az aprópopó egy levél amit nem kaptam (még) meg. Feladták 11-én: ajánlott, tértivevényes, elsőbbségi. 18-án a Posta tanácstalanul széttárja a kezét, hogy ők pontosan látják hogy a levél elment egy tetszőleges városba, majd onnan visszaküldték a feladónak. De egyértelműen postai hiba történt, így kiviszik, de nem adják át (ne röhögj, komolyan beszélek), hanem ismét kézbesítik, talán 19-én megkapom.

Ilyenkor persze felmerül a kíváncsiság hogy ezt a prémium szolgáltatást, melyet elsőbbséginek neveznek vajon milyen garanciákkal nyújtják?

Lelövöm a poént előre: semmilyennel. Ezt mi az internet világában úgy híjjuk hogy „best effort”: igyekszünk mindent a lehető legjobban csinálni, de ha nem sikerül akkor nem sikerül, c'est la vie, sayonara.

Az elsőbbségi küldeményekről a postatörvény nyúlfarknyi említése annyit mond, hogy „legalább 85%-át a feladást követő munkanap, legalább 97%-át a feladást követő harmadik munkanap végéig kézbesíteni kell, vagy meg kell kísérelni a kézbesítését.” Vagyis amikor soha nem kapod meg a küldeményt akkor a Posta kedvesen rád mosolyog és azt mondja hogy „édes barátom, hát a te leveled pont abban a 3%-ban van, ami nem fért bele a 3 napba”.

Ezen a ponton egy igen bonyolult harcot lehet kezdeni amikor az ember elkezd tőlük hivatalos levelekben statisztikákat kérni, hogy be tudja bizonyítani hogy 3% felett volt a 3%, de ehhez még egy fontos dolog tartozik, ez pedig a harc célja.

Ugyanis – és mostan tessenek a karfát markolni –, a simán „elsőbbségi” jelzéssel feladott küldemény késedelmes teljesítése (vagy akár teljes elvesztése) esetén a Postát kártérítési felelősség nem terheli! (Pt. 44.§ (3) illetv 48.§ (1))

Vagyis a fenti harcot nulla forint reményében folytatja le az ember.

(Ha a levél ajánlott akkor annyiban változik a dolog hogy ha teljesen elvész akkor jár kártérítés (a díj tizenötszöröse), de ez az elsőbbségiséget nem érinti.)

De mire jó akkor ez az „elsőbbségi”? Postai insider szerint egyetlen dologra: a küldeményeket követik, hogy merre jár, és meg tudják mondani hogy mikor hol volt és merre ment (az ajánlottal szemben, amiről csak annyit tudnak hogy mikor adták fel és mikor kézbesítették). Hogy miért volt ott és miért ment valamerre – azt nem. Ennyi, nem több.

Szóval mindenki vonja le a következtetést, hogy ez kell-e neki; és mindenki fontolja meg amikor valaminek időre oda kell érnie hogy biztonságosabb ha elviszi gyalog vagy futárral elküldi. Tessék nyugodtan elfelejteni az „időgarantált” Postai szolgáltatásnak csúfolt „expresszt”: ha nem érkezik meg időben akkor a Posta a feladási díj – kapaszkodnak csókolom? – kétszeresét fizeti kártérítésként. Azzal biztos kint leszel a szószból.

Elsőbbségi, ajánlott? Elkerülni ajánlott…

Szerteszana²

grin agymenései