Szerteszana²

grin agymenései

Közösségi finanszírozás

2013-12-17 14:27:39 írta grin
Biztos van, aki még nem ismeri az Átlátszót vagy az embereket, akik mögötte állnak, ülnek, gépelnek vagy a lövedékek elől igyekeznek elhajolni, pedig sok mindent letettek már az asztalra, nekünk és értünk. Azonban nem róluk akarok most beszélni, hanem a felhívásuk kapcsán jutott eszembe, hogy úgy emlékeztem, hogy ezt már leírtam, és nem kell megint elmondanom de rájöttem hogy nem, így most leírom, hogy ne kelljen legközelebb megint elmondanom. Mert ez – és pont ez a lényeg – ismétlődő, rendszeres dolog.

Az átlátszó (és a fizettem és egyéb projektjeik) nevében postoltak hogy ha valaki hasznosnak találja a projektjeiket akkor a megadott bankszámon lehet adakozni, havi egy mozijegy ára is segít az üzemeltetésben, és ennek kapcsán…

[a képernyő elfeketedik, majd kivilágosodva megjelenik a kísérő infografika, és egy nyugodt, szimpatikus hang {az enyém :-)} mesélni kezd]

…egy új üzleti, vagy helyesebben mondva túlélési modellt pedig a Wikipédia népszerűsített, ami a közösségi támogatásból való fenntartás. Sokan még most sem tudnak kiszakadni a „hagyományos” modellek megszokottságából és azt hiszik, hogy ez „kéregetés”, „koldulás”; azt hiszik, hogy az adott szervezet akkor (vagy azért) kér, mert „épp bajban van” vagy „elfogyott a pénze”.

De erről szó sincs.

Ezek a szervezetek közösségi munkát végeznek, általában függetlenül, és ezt a közösségi, független támogatásból tudják tenni. Ha úgy érzi valaki, hogy számára az adott szervezet értéket adott, akkor ezt egy megítélése szerinti összeggel tudja (rendszeresen) támogatni. A szervezetnek fenn kell tartania a törvény által előírt dolgokat (könyvelés, bankszámla), általában vannak fix költségek (helyiség, utazás, weblap) de legfőképp a készítőknek is van életük, családjuk, szeretnek teljes életet élni, nem zsíroskenyéren és szakadt ruhákban. Ez nekik hobbi és mánia, de ha azt akarjuk hogy hosszú ideig tudják csinálni akkor megélhetésnek is kell lennie, még ha kiegészítőnek is.

A támogatással (pár ezer forinttal is akár) azt jelzed, hogy amit csinálnak az jó, számodra hasznos, akarod, hogy tovább csinálják. Ha ezt folyamatosan gondolod, akkor lehetőséged van ez folyamatosan jelezni eképpen. Ha egy újság előfizetési árát rászánod már beljebb vagyunk mindannyian; ha minden olvasó rászánja, akkor megállíthatatlanok lesznek ezek a szervezetek, legyen az oknyomozás, közösségi tartalom vagy bármi más, amit lelkesedésből csinálnak az emberek.

És ettől MINDENKINEK jobb lesz (kivéve a gonoszok meg a gyevi bíró).

Közösségi finanszírozás

Szerteszana²

grin agymenései