Szerteszana²

grin agymenései

Autópálya, mentősáv, oktatás

2013-03-17 12:36:47 írta grin

Kedves ismerősök!

Most nem akarom fejtegetni, hogy kik hányszor és hogyan hibáztak, hogy emberek napokig az M1-be ragadva ültek, és hogy kik és mennyire felelősök ezért – ezzel már mások behatóan foglalkoztak.

Én most egy másik fontos dolgot szeretnék említeni ezen események kiváló apropóján.

Idézném szerénységem bejegyzését – lustaság okán – az ide vágó KRESZ részletről:

Rettunsgasse – mentősáv

Itt az indok, lehetőség és idő hogy egy nagyon fontos dolgot megtanítsunk mindenkinek, aki az autópályán közlekedik. Lehet persze – és vélhetően a nemdigitális országrésznek szükéges – országos „médiakampányt” csinálni, tévében rádióban sujkolni.

Emellett itt a nagyszerű, láthatóan működő internet, hogy mindenkihez eljuthasson. Osszátok!


A Mentősáv

A mentősáv (mentési sáv) lényege az, hogy amikor az autópályán dugó van (a sor láthatóan megáll) akkor az alábbi – lenne – a kötelezően követendő magatartás:

  1. Aki a belső sávban van, az behúzódik a belső sáv belső szélére,
  2. Aki a külső sávban van az kihúzódik a sávjának a legszélére (ha ez nem elég a biztonságos mentőúthoz, akkor akár a sávból jobba kilépve),
  3. Mindenki aki nem a belső sávban van (kettőnél több sávos autópályatesten) az kihúzódik a sávja jobb szélére (behúzódik a másik sávjába is ha szükséges).

Így képződik a belülről második sávban egy másfél autó széles út, amin még a nagyobb autók (tűzoltó, buszok) is elférnek, és ott mehetnek a mentőjárművek menteni.

Miért nem a legbelső sáv? Azért, mert így a belső egyik fele és a következő sáv másik fele együtt több, mint egy sáv széles anélkül, hogy bárkinek is el kellene hagynia a sávját, ami dugóban állva a gyakorlatban nem mindig megoldható.

Hogyan van minderre hely dugóban? Hát például úgy hogy végre megjegyzed hogy betartsd a követési távolságot. (Az, hogy a köcsög előtted és a görény mögötted nem tartja be még ne legyen ok arra, hogy te sem teszed. Ezek amúgy is egy idő után elfogynak és vesetranszplant lesz belőlük.) Ha van előtted még legalább egy-másfél méter akkor is, amikor megállsz, akkor van hely arra hogy kijjebb húzódj.

Mit ne csinálj? Nagyon fontos, hogy ne lógjon be a s*gged a mentősávba! :-) A belógó autófar nagyon veszélyes, inkább sportolj kicsit azon, hogy beszuszakold, főleg ha már 5-10 perce álldogálsz ott.

Elágazásnál soha ne állj úgy hogy elállod a ki- vagy beágazó utat. Nagyon égő amikor miattad nem tud a tűzoltó feljönni, vagy bejutni a mentősávba.


Ha ezt mindenki megcsinálná, nem fordulna elő ilyen, mint most. Ha erről mindenki tudna, akkor lenne arra esély, hogy az emberek megcsinálják. Tanítsuk meg egymást, itt az alkalom. Talán majd a Hatalom is szán rá pár százezret a százmilliárdokból, hogy reklámozza. De ha nem, ne várjunk rájuk!

Segítsünk egymáson, és segítsünk azokon, akik nekünk szeretnének segíteni, legyenek akár hómarók, tűzoltók, rendőrök vagy harckocsiban lobogó honvédek!Lábjegyzet, KRESZ

37. § (8) Az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében - a (4) bekezdés b)-e) pontjában meghatározott járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében -

a) a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni,

b) az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni,

és - ha az így kialakuló „folyosóban” történő biztonságos elhaladás azt szükségessé teszi - a forgalmi sávokat kijelölő terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni.


Beiktatta: 228/2012. (VIII. 23.) Korm. rendelet 5. § (5). Hatályos: 2012. IX. 1-től.

Autópálya, mentősáv, oktatás

Szerteszana²

grin agymenései