Szerteszana²

grin agymenései

Mindennapi kenyerünket… kalácsunkat…

2013-02-16 11:55:12 írta grin

Hosszas tűnődés után – melyet leginkább évtizedekben mérhetünk – új családtagunk született egy kenyérsütőgép fomájában. A típusa „Aldi Akciós”, kb. ennyit árulnak el róla, de amúgy SHG BB 1350 névre keresztelték Csin-csung-csongban, ahol kiskorú rabszolgák összeszegecselték.

A masina egyik előnye egyben hátránya is, hogy mekkora kenyeret tud előállítani: 0.75kg, 1 kg és 1.5 kg, ami azt jelenti hogy enné kisebbre nem praktikus, de így a gyakorlati tapasztalatok alapján ez pont elfogadható adag egy négytagú társaságnak.

Az Internet bölcsességével ellentétben nekem elsőre sikerült, jó lett, elégedett vagyok vele.

elso_800.jpg

Az első példány keletkezésének oka egyszerű: semmilyen egyéb alkatrész nem volt otthon. :-) Nem volt elég fehér liszt, meg minden egyéb, így a recept elég egyszerű volt:

Komoly teljes kiőrlésű kenyér (1 kg)

  • 350ml csapvíz (langyos)
  • 540g tönkölybúzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 tk. cukor
  • 5g szárított élesztő (11g-os csomag fele)
  • „Teljes kiőrlésű kenyér” program, közepesen barna héj

Ez a kenyér nagyon tömör, de nem rozsizű (lévén jelen sorok írója nem kultiválja testétnek kitételét a rozsgabona káros ízhatásainak).

Mivel kissé tömörre sikerült – főként az utódok ízléséhez, bár Nutellával ez a legjobb kenyérfajta – a következő egy félbarna kísérlet volt.

 

Majdnemfélbarna kenyér (1kg)

A hivatalos mágia mindenféle varázslisztet meg darát meg a ***** tudja még mit akart, ehhez én, kérem, lusta vagyok.

  • 350ml csapvíz
  • 400g finomliszt (BL-55)
  • 100g tönkölybúzaliszt
  • 1 tk. só (frissítés: 2 tk)
  • 1 tk. cukor
  • 3 evőkanál olivaolaj (értelemszerűen az igazioliva.hu kínálatából [ez amúgy egy Garay Picual volt]; ez amúgy 15g margarin ekvivalensként szerepelt, mivel a margarin valójában napraforgóolaj, gondoltam, akkor már legyen finomabb) (ezt egyébként ekvivalensen helyettesíti 10 gramm körüli kókusz-zsír, egészségmniásoknak, mert azt „nem bontja szét a hőkezelés”)
  • 5 g szárított élesztő (frissítés: vagy ⅓ azaz kb. 17g friss élesztő)
  • „normál kenyér” program, 1kg, sötét héj

Na ez nagyon jól sikerült, annyira, hogy több példány is készült belőle. Később kicsit több sót tettem bele (1.5 tk.), de kevesebb tönkölybúzával nem volt jó.

Akkor most következzék az eddigi kedvenc, ami ritkán éli túl a második napot:

 

Citromos kalácskuglófmutáció (0.75kg)

  • 250 ml tej (langyos, lehetőleg 2.8% vagy afelett, én tehéntejből csináltam, az 3.7%)
  • 500g finombúzaliszt (BL-55)
  • 50g vaj („vagy margarin” mondja sok recept, de én nem tenném)
  • 90g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk. só
  • 1 csomag vaniliás cukor (11 g?)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5g szárított élesztő
  • „Édes kenyér / kalács” program, 1kg, világos héj

A vége előtt 15-20 perccel az ember – ha eszébe jut – a maradék tojásfehérjével meg egy hőálló ecsettel megkeni a tetejét, és akkor szép csillogós lesz.

Na, ez nagyon finom dolog. Magában is elfogy, de jó lekvárral, vagy édes kencékkel.

(Ennek találtam egy kettes számú alternatív változatát:

  • 500g BL-80 liszt
  • 230ml langyos tej
  • 50g vaj
  • 5ek méz (85 ml :-))
  • 1kk só
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 1 citrom héja
  • ⅓ (17g) friss élesztő)

Végül egy közönséges fehér, ami nekem működött:

Unalmas Fehér (0.75kg)

  • 270 ml víz
  • 400g kenyérliszt (BL-80)
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 5 ek. olivaolaj (jó, 20g margarin annak, aki szereti)
  • 5g szárított élesztő
  • „normál kenyér” program (nem „fehér kenyér” amúgy, belső megérzésből), 750g, sötét héj

Ez teljesen jó kis kenyér lett, semmi extra. Talán picivel több sót tennék bele, még gondolkodom rajta.

Mindennapi kenyerünket… kalácsunkat…

Szerteszana²

grin agymenései