Szerteszana²

grin agymenései

Felhasználási szerződések és a Nagy Hazugság

2012-10-17 08:56:00 írta grin
Előhang

Sokan és sokat foglakoztak már azzal a problémával amit az online felhasználási szerződések jelentenek. A legjobban talán az egyik leghasznosabb oldal elnevezése tükrözi a problémát:
ToS; Didn't Read (felhasználói szerződés – nem olvastam). (Update: a tos-dr.info régi cím átment a spammerekhez.)

Ezek a jogi feltételek, szerződések szabályozzák azt, hogy egy adott szolgáltatást hogyan használhatunk, hogyan nem használhatunk, a használat közben milyen jogaink és kötelességeink vannak, a szolgáltató milyen garanciákat vállal a személyes adataink védelme érdekében és így tovább. Ezek igazi szerződések, megszegésük igazi szerződésszegés, aminek igazi jogi következményei vannak, mindkét oldalról.

Egyrészt ha nem tartjuk be az előírásokat akkor felelősek vagyunk ezért; másrészt ha a szolgáltató nem tartja be vállalásait akkor azokért felelős.

Azonban a legtöbb ember nem fogja a hosszú, jogi szövegeket elolvasni. Pont a napokban került megint a kezembe – szerencsétlenségemre – egy iPhone az Apple nevű horrorszínházból ami közölte, hogy megváltoztak az appletek elosztásáért felelő szolgáltatás (iTunes) feltételei, amit el kell olvasnom és utána jeleznem kell, hogy elolvastam és elfogadtam őket. A felkínált olvasmány, nem viccelek és tessék kapaszkodni: 147 oldal volt. Száznegyvenhét! És alatta a gombok, amikkel lapozni lehet és egy amivel az elolvastam-és-elfogadomot lehet bényomni.


A Nagy Hazugság


Nem lehet addig belépni, tovább lépni míg el nem olvasod, meg nem érted és el nem fogadod a feltételeket. Vagy legalábbis nem állítod ezt egy gomb lenyomásával.
Az emberek nem olvassák el, de lenyomják, hogy elfogadják a feltételeket. Olvasatlanul.
Hazudnak. És leszerződnek.
És a cég (ügyvédei), amikor odáig fajul a dolog bemutatják, hogy itt van: Ikszip Szilon honpolgár tisztában volt mindennel hiszen itt hitelesítette hogy elolvasta és megértette és elfogadta a feltételeket. Tisztelt bíróság, kérem az alperes elmarasztalását, ötmillió kártérítést, a költségeket ő állja, jónapot.


Van megoldás?


A megoldásnak több lehetséges iránya is létezik.

Az egyik az, hogy készítünk egy egységes, kivonatolt, rövid és áttekinthető összefoglalót a szerződéses feltételekből, adatvédelmi irányelvekből és csatolt jogi szövegekből. Erre a megoldásra az alábbi projektek úsznak:
  • TOS; DR – egy kivonatolt, egységes és összesítésként minősített változatot kínál a már feldolgozott feltételekből. Előnye, hogy komoly munka van mögötte, a feltételeket is és az értékeléseket is lektorok és ellenőrök nézik át. Hátránya, hogy ez munka- és időigényes, így ha nem kapnak elég támogatást akkor nem fognak tudni üzemelni.
  • A ToSBack egy sajnos épp újrafejlesztés alatt álló szolgáltatás, ami automatikusan figyeli a feltételek változásait, értesítést küld róla és kiemeli a pontos változott részeket. (Update 2014: megszűnt.)
  • A Users Digest egy magyar próbálkozás, a TOS;DR által megvalósított módszert próbálja honosítani, egyelőre katasztrofális eredményekkel (három éves szerződések pontatlan elemzése, stb), de van benne lehetőség, és előnye a magyar nyelv és a magyar környezet elemzése (és talán eljut a TOS;DR által alkalmazott minőségbiztosítsi szintre is egyszer) (Update 2014: megszűnt.)
A másik megoldás az, ha maguk a szolgáltatók alkalmaznának egységes, áttekinthető feltételeket vagy ezek összefoglalóit. Ezt a szemléletet támoganák, vagy ezt próbálnák elősegíteni az alábbi projektek:
  • A CommonTerms egységes összefoglalóra mutat példát
  • A Privacy Icons egy egyszerűen áttekinthető ikonrendszert javasol a leggyakoribb kérdésekre
  • Az OpenNotice projekt megpóbálja összefogni a változtatási javaslatokat és trendeket
Számtalan weblap foglalkozik a különféle szerződések analízisével, tényleg csak pár ízelítő:

Látható, hogy igazi megoldás jelenleg nincs, de elég jó próbálkozások vannak.

Kérdés az, hogy a szolgáltatónak jeleneleg érdeke-e például a TOS;DR értékelésére vagy összefoglalójára hivatkozni – nem érdeke, hiszen abból látszik minden negatívum is. Azonban ha ezek haszálata általánossá válik akkor „nem lesz sikk kimaradni”, és ha ez eljön akkor mindannyian nyerhetünk.

Nyerhetjük azt, hogy az áttekinthetőség és összehasonlíthatóság miatt a szolgáltatók kénytelenek lesznek az előnytelen feltételeken változtatni.

Nyerhetjük azt, hogy a szerződések talán egységesebbek lesznek.

De a legfontosabb nyeremény az, hogy amikor rákattintunk arra, hogy „elfogadom a szerződéses feltételeket” akkor valóban legyen fogalmunk arról, hogy mit fogadtunk el.

Update: de így is lehet: elöl a jogi duma, mögötte az egy mondatos jelentés.
Update 2014: sajnos több lap is megszűnt.

Felhasználási szerződések és a Nagy Hazugság

Szerteszana²

grin agymenései