Szerteszana²

grin agymenései

Karácsony két lábbal a földön

2011-11-16 08:31:17 írta grin
Közeleg a karácsony, fiúgyermekeim ajándékot várnak.
Nem gond, a konzumerizmus segítségünkre siet. Felületes böngészéssel is megállapítható, hogy a Kereskedelem Istene mit szán a serdülést épp csak hobbiszinten űző kisdedeknek: van gépfgyver, puska, pisztyoly; van tank, harckocsi és vadászrepülő; vannak katonák és egymást pusztító szörnyek, és ezer és ezer hasonló játék.

A cégemnek új profilja lesz: játékokat fogok gyártani.

Kezdjük mindjárt a kicsi símaszkkal és játék C4-el, ha bankrablósat akarunk játszani. De sokkal praktikusabb egy kis számlagyár kezdőcsomag (hamis számlák az egyik dobozban, hamis költségek a másikban, kis uzsorakamat-űrlapok a harmadikban), játék-gyomorégés-elleni tabletták, meg persze játék stresszoldók és altatók.
A másik nevelő célzatű készlet lyukasztót fog tartalmazni nadrágszíjhoz, hogy az összehúzás után még ne essen le a gatya. Egy felfújható hűtőt, hogy le lehessen ereszteni ahogy egyre kevesebb dolog kerül bele. Fényre széteső papírpénzeket, hogy szokja a gyerek az érzést, hogy összeszedi és eltűnik anélkül, hogy elköltötte volna. Lesz egy készlet, amiben egyre kisebb és kisebb házikók vannak, ahol az a játék, hogy ahogy fogy a pénz egyre kisebbe kell költözni miközben egy csomót ki kell fizetni illetékre, hiszen nyertél a kisebbe költözéssel.
De persze nem szabad a gazdasági játékoknál leragadni. Most nem akarom az alap játékokat kiemelni (pap bácsit és kislányt és/vagy kisfiút, Barbie és Barbara meg Ken és Steve készletek), és a társasjátékot sem, ahol mindenki dob, és aki hatost dobott az a politikus, mindent mindenkitől összeszedhet és vége a játéknak.
Egyszerűen térjünk vissza a mindennapi agresszivitáshoz. Vallatókészlet, Guantanamo-stílus, kis elektródákkal, vízpumpával; kis hülvelykszorító meg korbács. Kés az alap, akár egy jó kis Blahás pénztárcás rablásost játszani akár egy vidéki tyúktolvajos-székhezkötözőst. A baseball ütőt sajnos már elhappolták, pedig azzal lehet jól menő vállalkozósat játszani. Játékbilinccsel mindenfélét lehet játszani, a vámosos játéktól egészen a korrupt rendőrösökig…

Alkalmazkodni kell, lássuk be, igaza van a kereskedelemnek. Tanulja meg a gyerek, hogy hova született. És szokja, szokja, nehogy változzon valami.

Karácsony két lábbal a földön

Szerteszana²

grin agymenései