Szerteszana²

grin agymenései

Társadalmi szürkehályog

2010-03-24 10:39:30 írta grin

Persze nem szabad választási időszakban - sem - politikagyanús témákba belemenni, hibáztam, amikor az amúgy kedves hölgynek egy megjegyzést tettem, amit úgy is lehetett érteni.

Mondanám anonimizált pártokkal, de a kontextus egyértelmű. Azért is szomorú ez, mert az eredeti megjegyzésem arra vonatkozott, hogy bizony nincs mit választani, ha a "jobbat" szeretnénk, mert a jelenlegi élvonal mind ugyanolyan "értékekkel" rendelkezik; hogy semmi értelme a "másik oldalt" gyűlölni, mert nincs másik oldal, pontosabban az egyik oldal a lakosság, a másik oldal a politikusok; lássuk, hogy kik a valódi ellenfelek.

A beszélgetés margójára csak két dolgot kell feljegyeznem.

1) Szomorú, hogy az emberek mennyire be vannak hülyítve. Hogy "nekik már senki se mondja", meg "egyértelmű, hogy mit csinálnak", és hogy "csak akkor lehet jobb, ha". Nem az a baj, hogy véleményük van, épp ellenkezőleg: nincs saját véleményük; kölcsönvéleményük van. Meghallgatták, megtanulták, hogy mi legyen a véleményük. És végtelenített szalagon előadják. És hisznek benne. Elhiszik, hogy az aktuális hazug igazat mond, hogy ha őket választják (megint, vagy a mostani ellenére; édesmindegy), akkor jön a kánaán, világbéke, és a kutyák is francia pezsgőt fognak pisilni.

2) Még engem is megdöbbentett az a vakság és zártság, amivel találkoztam. Mesélem a konkrét példát, majdnem szó szerinti az idézet.

- ...Mert Xpárt tönkretette az országot, míg Ypárt alatt virágzott minden.

- Az eltérő környezettől eltekintve szerintem Xpárt és Ypárt is adott éppúgy, mint ahogy tönkre tett.

- Nem, nem, ez nem így van, nézzük meg a független, külföldi sajtót, ami egyhangúan és egyérteműen le is írta, hogy Ypárt alatt a gazdaság repült a fényes jövőbe. Ez teljesen független, párttalan, innen látható.

- Így lehet, de jelenleg épp az Xpártról írja a külföldi sajtó, hogy milyen csodálatosan megoldották A, B és C problémát, és hogy a gazdaság repül a fényes ....

- Ugye?! Mert ez az Xpárt lefizeti és befolyásolja a sajtót! Láthatóan csupa hazugságot íratnak velük, a saját reklámjukat csinálják.

- A New York Times-t meg a Financial Times-t lefizetik és befolyásolják? Az összes külföldi gazdasági lapot?

- Úgy van! Minden, amit ezek írnak, az Xpárt hazugsága...

Most erre mit tudok mondani? Azon túl, hogy akárki nyer, én remélem, hogy azon lesz, hogy saját érdekei mellett az országgal is foglalkozzon, és hogy annyi bizalmat kapjon, hogy hátha megváltozott, és most tenni is fog a lopás mellett valamit, nem csak szétcseszni, mint szokás?

Fölösleges, hiszen semmi értelme. Ypárt őszinte tekintetű, tiszta szívű, míg Xpárt bűnözőkből áll. Megpróbáltam még gyenge védekezésként említeni, hogy minden mozgalomban vannak rossz és jó emberek, még a Rosszabbik Pártban is, de ez már olyan szinten lepattant, mint büszke szovjet impregnált kabátról a komor moszkvai eső.

És tudom, ez kinek a bűne, és soha nem fogom neki megbocsájtani, akárhány gyereke, kereke, meg a lófütty tudja mije van (amúgy ez utóbbija legyen, kifejezetten, minden irányból). Mert egy dolog lopni, de az országot saját zsebe érdekében egymást köpködő, agyhalott zombikkal feltölteni, az eredendő bűn.

Társadalmi szürkehályog

Szerteszana²

grin agymenései