Szerteszana²

grin agymenései

Tipográfia

2009-07-21 13:48:22 írta grin

Most rövidebb leszek. Tipográfia, kerning. Az előbbi az írás művészete, az utóbbi ennek egy piciny részlete, ahol az egymásra lógó rajzú betűk közlebb lehetnek egymáshoz, így pl. az AW betűk esetében a két betű szára egymásba lóg, nem A W formában. A kerningnek számos módszere van, minél fejlettebb az eljárás, annál szebb az – automatikus – végeredmény (mivelhogy a legszebb akkor lesz, ha a szakember kézzel korrigálja, mert az embert nem helyettesíti egyelőre tökéletesen semmi).

Szöveget OpenOffice.org-gal szerkesztek, mert szabad és ingyenes, okos, szép. Elvileg a 2.xx verzió óta tudja a kerninget, és a 3.xx verzióban már ez alapból be is van kapcsolva.

A kerning fő része magában a betűtípusban (pontabban az ezt leíró file-ban) található, ami megmondja, ogy a betűi között milyen párok esetében kell eltérni a szokásos betűtávtól. Kevés olyan ingyen és szabadon elérhető betűkészlet van, ami ezt tökéletesen tudja.

Az önreklámja szerint a Linux Libertine egy ilyen „okos” font: mindent tud, többet, mint a jelenlegi programok, melyek kezelnék. Az egyik alap a kerning.

Kipróbálom. Az OOo [OpenOffice.org] ezt nyújtotta:

 

View i

libertine-openoffice.png

mage

Hát ez nem valami fényes (ráadásul a ff, ffi ligatúrákat, már amik azok, azt kézzel alakítottam át utf8 készletből). Hogy miért nem, arra álljon itt a meglepő eredményt produkáló GIMP kimenet:

View imlibertine-gimp.png

age

A kettőt figyelmezen összehasonlítva látható a lényeg: a GIMP jól csinálja, az OOo pedig hibásan. Az OOo képen a betűk (pl. WA) között túl nagy a rés, a Q nem lóg rá az u betűre, az fi nem változik egy jellé, úgynevezett ligatúrává, ahol az i pöttye beleolvad az f végén levő pöttybe, vagy az ff nem változik ligatúrává, ugyanígy az ij páros, és még sorolhatnám.

Ami meglepő, hogy a legtöbb szöveg- és kiadványszerkesztő (pl. Scribus) szintén hibásan kezeli ezeket, míg a GIMP, ami egy alapvetően képszerkesző program, jól. Biztos van magyarázat, csak nem volt időm utánanézni.

Addig is remélem, hogy az OOo és a Scribus javítani fogja a dolgot, mert hiába a nagyszerű Libertine szabad font, ha nem tudjuk kihasználni.

UI: Közben Ralesk megjegyzései kapcsán megnéztem, és az OOo kezeli a „normál” kerninget, amit a hagyományos fontok, pl. Century Schoolbook, Bitstream Charter vagy Bitstream Vera adnak, de látványban meg sem közelíti a Libertine+GIMP végeredményét. De a Libertine „okos” kerningjét (kern groups) vélhetően nem kezeli.

Tipográfia

Szerteszana²

grin agymenései