Szerteszana²

grin agymenései

TESCO gyulai

2009-07-13 08:27:10 írta grin

Szeretem a gyulai szárazkolbászt (vagy Gyulai Szárazkolbászt?); amikor apróbb voltam, sokszor az volt az ebédem a vasútállomásokon, vacsorám, amikor már az embernek nincs kedve bármi lineárisnál bonyolultabbat enni. A lényeg, hogy régóta fogyasztom.

Egy ideje tapasztalom – talán 2-3 éve – hogy a kolbász időnként nem száraz, ami egy ilyen terméknél eléggé furcsa. A nedves kolbász más ízű is, sokszor annyira, hogy nem is jó.

De azért alapjában véve nem panaszkodom, az esetek nagy részében a minőség továbbra is kiváló (legalábbis számomra, ami a leglényegesebb ugye).

Múltkor Tescoban járván (lévén lakhelyem a szupermarketek epicentrumában található, így nagyjából válogathatok a megaüzletláncok között, ami azért is nagyrészt az egyetlen lehetőség, mert a helyi boltok is ott vásárolnak, csak rátesznek az árra 20%-ot) kerestem a gyulait, de nem találtam. Kértem közönségsegítséget, és így eljutottunk egy polchoz. A polcon „Tesco value” hústermékek voltak.

Aki nem tudja... annak most nem tartok Tesco történelmet. A lényeg, hogy angol, és hazájban nem az alsó alatti szint képviselője. Van három termékszintje: a gazdaságos (amit ott gyakorlatilag nem is árulnak), meg a másik kettőnek nem jut eszembe a neve, az gyik a színes csomagolású, a másik a top tesco termék, valamelyik a value, most nem tudom, nem is fontos. A lényeg, hogy ezek normál, illetve jó minőségű termékeket fednek, szemben a gazdaságossal, ami olyan, amilyen.

Az említett hústermék gyulai volt. Gyártotta a Gyulai Húskombinát. Ránézésre az összetevői ugyanazok, mérete ugyanaz. A színe más, állaga is nedves. De ha már ezzel élek eonok óta, kiváncsian veszek egyet.

Kóstolás után.

Ehető. Ez tény.

Nem száraz, ez a második tény.

Az alapanyagok vélhetően ugyanazok.

De a tescozitás egyértelmű: a kolbászt a szokásos alapanyagokból elkészítették, eddig gondolom a technológia ugyanaz. Ezután a Gyulai gyulaikat gondolom szárítják, hogy szárazkolbászok legyenek. A tesogyulaikat pedig gondolom becsillagják a fóliába és mehet a konzumerbe.

Így az állaga, íze, egyéb jellemzői szarok lesznek. Viszont olcsóbb.

Valahol azért gond van a világgal, amikor egy olyan márka, aminek – azt hittem? – megbecsülése van átmegy unbranded szarba. Remélem, azért még az alternatív hypermarketekben lesz eredeti gyulai, amit rendesen elkészítenek. Ha még mnásnak is van rá igénye.

Ki tudja...?

TESCO gyulai

Szerteszana²

grin agymenései