Szerteszana²

grin agymenései

Babakávé

2009-04-10 18:45:00 írta grin

Flashback.

Amikor kis nudli voltam, sokat jártunk ki a strandra, mert ott volt az utca másik oldalán. Volt ott egy stand, a gyerekmedence mellett, amolyan szocreál vendéglátóipari egység. Lehetett virslit enni mustárral, meg ami szokásos. Mellette a másik kis kuckóban egy testes, idősebb néni volt a mester, aki három nagy aluminium kondérból a hatalmas aluminium merítővel (tudod, szabvány menzai készlet) mert annak, aki kért hideg tejet, tejeskávét vagy kakaót. Néha ittunk tejet, néha kakaót.

Mégis a legjobb a tejeskávé volt. Finom, mit részletezzem. Nem tudtam, miből készült, de kis nudliként is ihattam, így gondoltam, hogy nem abból a kávéból volt, amit nem volt szabad innom.

Telt az idő, elköltöztünk, megnőttem, estébé. Aztán egyszer barátokkal arra jártunk, évtizedekkel utána, és a stand még ott volt. Egyik oldalon hotdog talán, érdektelen. Másik oldalon... bazár. Lehet kapni kólát, meg ilyen szénsaros löttyöket. Van tejeskávé is! UHT, olasz, dobozos, sz*r.

Sic transit gloria mundi.

Amikor egyszer eszembe jutott, és panaszkodtam jóatyámnak, csodálkozva kérdezte: mi a kérdés, hiszen az nyilván cikória kávé volt, és legközelebb főzött is egyet. (Aztán még egy csomót.)

Mmmh. Szeretem még mindig.

Nem mindenütt lehet kapni (supermarketekben is szokott lenni). Ahol van, cikória kávé a neve, vegyeset, kevertet nem érdemes venni.

Elkészítése nem varázslat még egy informatikusnak sem: 1 liter víz, 3 egypupú evőkanál cikória, fel a gázra vagy főzőlapra, és miután forrni kezdett, 4 perc után elzárod. Vársz 5 percet, aztán egy szűrőn át mehet egy üres ásmányvizes üvegcsébe. Hűlés után hűtőbe, eláll néhány hónapig, de ha addig megmarad, felejtsd is el. Ízlések és pofonok, itt is.

Használata szintén egyerű: tej, bele mondjuk 1/10 - 1/5 rész kávé, és 1 púpteáskanálnyi cukor decinként. Hidegen, melegen, as you please.

Bálint, aki 1.5 éves vödörszámra fogyasztja.

Kódneve: Babakávé.

(Megjegyzés: Lehet próbálkozni malátával is, szerintem cikória jobb.)

 

Babakávé

Szerteszana²

grin agymenései