Szerteszana²

grin agymenései
Archívum Október 2008

Rendőreim, amikor sietnek

2008-10-31 14:05:18 írta grin
Kaptam ma egy emailt, mivel véletlenül kezembe került egy papír múlt héten, és gondoltam rákérdezek, és írtam a rendőrségnek egy érdeklődést. A válasz.

Tisztelt *** Úr! 
 

A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz elektronikus úton eljuttatott beadványával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom. 

Panaszában sérelmezte, hogy a 2005. december 15-én a BRFK Központi Panaszirodáján tett bejelentése alapján indult eljárásról nem kapott tájékoztatást. 

Tájékoztatom, hogy a bejelentést a BRFK Hivatala 2008. december 19-én továbbította a további eljárásra illetékességgel rendelkező BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz. 

A kapitányság megállapította, hogy a bejelentés alapján sem szabálysértés sem bűncselekmény megalapozott gyanúja nem merült fel, ezért annak irattározására intézkedett.

Ön, mint bejelentő részére értesítés küldése az ügy előadójának kötelessége lett volna, aki időközben nyugállományba vonult, ezért vele szemben fegyelmi eljárás nem indítható. 

Az értesítés elmaradásáért elnézését kérem, egyben tájékoztatom, hogy a *** (a bejelentéssel kapcsolatos néhány info)
 

B u d a p e s t,   2 0 0 8.   o k t ó b e r  "         " 

      T i s z t e l e t t e l : 
 

      *** dr. r. ezredes

      hivatalvezető


Főként a dátumokra érdemes figyelni, de az is csillagos ötös, amit arra a kérdésemre válaszoltak, hogy jól tudom-e, hogy a bejelentés sorsáról legkésőbb 60 napon belül értesítést kellett volna kapnom. Amúgy nem volt semmi fontos, ez épp. De a fontos esetekben ugyanez történik: bűncselekmény hiányában az eljárás megszűnik. Ha ügyvéd adja be, gondolom tudja, mit kell beleírni, hogy ez ne történjen meg.

A tanulság: ha beadsz nekik valamit, 2 hónap múlva rákérdezni. :-)

Párafaló

2008-10-30 15:56:34 írta grin
Csak jelzem, hogy úgy néz ki, hogy a párátlanító beválik: levitte 70%-ról 60% al folyamatos teregetés mellett a dohot, plusz meleg levegőt fúj a teregetőre bonusként. 210W belefér.
Végre valami jó.

Háztartási gépek

2008-10-26 10:25:27 írta grin
Itt a tél, és ismét realizáltuk hogy plusz három fokban a mosott ruhákat nem teregeti ki az ember, bent viszont bárhova is tesszük, a légnedvesség beáll egy komfortos 80% értékre, amit imád a flóra és fauna (Penicillium chrysogenum, poratka).
Az első gondolat: juhé, nincs megoldás, nézzük a sokat dícsért szárítógépeket!
A szárítógép egy olyan gép, amibe beteszed a vizes ruhát, és kijön a száraz ruha. Easy as pie. Ára momentán 60-100eFt-tól a csillagos égig (400eFt).
Alaposabban utánanézve azonban van pár apró probléma.
Az ócsó változatok a nedves levegőt parasztosan kifújják, így ugyanott vagyok, ahol a part szakad, hacsak nem vezetem ki csövön a nem létező nyíláson a szabadba. Oké, kifújós felejtős.
A következő fajta (és árkategória) a kondenzációs. Az elv szintén egyszerű: a meleg nedveddző levegőt egy hideg bizbazra fújják, ahol a nedv lecsapódik (ejtsd: kondenzálódik), amit kis pitlibe csepegtetve lehet kiönteni. Áááá ez jól hangzik!
Nem. Először is ugye azt a hideg bizbazt valamivel hűteni kell. Lehet vízzel, ekkor a szárító vizet fogyaszt. Sok píz. Lehet levegővel, az ócsóbb, de akkor itt jön a másik oldal: a szárításhoz meleg levegő kell. A kondenzátorban lehűlt levegőt megint fel kell melegíteni. Árammal lehet meleget csinálni, de így a készülék fogyasztása igénybe vesz egy kisebb atomerőművet (pakson kigyulladnak a kis piros lámpák, ha nekiállok szárítani, avagy 3.5-4.5kW).
Vagyis a szárítógép jó, csak vagy sok vizet, vagy sok áramot fogyaszt.
Na jó, utolsó döntésként akkor nézzük, amit sosem néztünk: a ruháinkat lehet-e szárítógépben szárítani, különös tekintettel a gyerekruhákra, aminek mosása szinte napi rutin. A megfelelő kis ábra egy négyzet, benne egy kör, és ha át van húzva, akkor szopacs.
Gyors statisztika: a ruhák nagyrészt 60%-a nem szárítható szárítógépben!
Azt hiszem, sikerült dönteni.

A következő lépés persze, hogy akkor most mi legyen. Hát, ha a légkondi tud szárítani, hátha van szárítógép. A neve páramentesítő, vagy párátlanító. Bedugod az áramba, eszik tizedannyit (210W), és napi 5-10 liter párát kivesz a légből, ráadásul megmondod neki hogy 50% párát akarsz és kész, és akkor annyit hagy. 50kFt. Akkor ő lesz a megoldás, úgy látszik, holnap leinformálom a szegedieket, akik a legjobb áron a legértelmesebbnek tűnnek.

Ó'csó elektronikai bó'tok

2008-10-22 12:03:39 írta grin
Sok elem méretű (AA és AAA) akkut fogyasztok régóta, és ezért fontos, hogy ezek rendesen működjenek. A GP akkukkal jók voltak a tapasztalataim: olcsók, jól mennek, legalábbis a évekkel ezelőtt vett 1700mAh akkuim és a töltőm.
Mivel semmi sem tart örökké, az elmúlt évben vettem pár nagyobb akkut, szintén GP, 2500mAh és 2600mAh, és azt tapasztaltam, hogy valami nem stimmel: az akku nagyon gyorsan lemerül, és egyet vissza is vittem az Electro World nevűbe, hogy az annyira rossz, hogy már demonstrálható is. Ki is cserélték szó nélkül.... de.
Az újak is szarok. Nem bírják. Nem értettem. Nem hiszem, hogy a fényképezőm egyszer csak tízszer annyi áramot igényel. Nem hiszem, hogy mindkét töltőm rossz. Hát felhívtam a kedvenc elemboltom helyén nőtt új elemboltot (ez amúgy vicces, volt a Bocskain egy GP elembolt, ami látszólag becsukott, de 2 házzal arrébb nyílt egy másik), és megkérdeztem.
gp2700.jpg

Megtudtam, hogy a GP több, mint 2 éve nem gyárt zöld-narancs akkukat, minden, amit árulnak, legalább 2, de inkább több éves. Apró gond, hogy az akkuk élettartama nem végtelen, és láthatóan nem szeretik a 2-3 éves polcon üldögélést, és kifinganak.

Az új akkuk fehér-zöld színűek. Ha valakit érdekel.

ujgp.gif
Úgyhogy a (szerintem nem is olcsó)  „hypermarketeket" („hülye aki nem nálunk vásárol" illetve „miért fizetne többet" ha jól emlékszem) ismét lehet halk káromkodással szidni, mert mépg azt sem kapod a pénzedért, amit hiszel.


FireFox és a jelszavak

2008-10-09 10:36:53 írta grin
Néhány gondos weblap letiltja azt, hogy a jelszavakat meg lehessen jegyeztetni. Teljesen jogos, hiszen a világ tele van micro$oft internet explodert használó analfabétákkal, meg van még pár browser, ami notóriusan titkosítatlanul tárol jelszavakat.
A FireFox (IceWeasel, Shiretoko, ami épp a neve) nem ennyire sötét, és ha az ember értelmesen megadja a master password-öt, ami ráadásul legalább 8 karakter, kis- és nagybetű, számok, esetleg speciális jelek, akkor a FireFox a jelszót titkosítva tárolja, és így csak egy extrém bonyolult jelszót kell megjegyezni, nem százat.
Nagyon hasznos ehhez a "master password expire" addon is, ami 5 perc utánújrakérdeztetni a master password-öt, így az ott felejtett gépen sem fog senki garázdálkodni.

Tehát ebben az esetben elég biztonságosak vagyunk ahhoz, hogy felülbíráljuk a weblapokat, ami az alábbi bookmarklettel megtehető. Bemásolandó egy bookmark URL-jébe, és utána egyszerű rákattintással hívható.

javascript:(function(){var ca,cea,cs,df,dfe,i,j,x,y;function n(i,what){return i+" "+what+((i==1)?"":"s")}ca=cea=cs=0;df=document.forms;for(i=0;i


Archívum Október 2008

Szerteszana²

grin agymenései