Szerteszana²

grin agymenései

Háztartási gépek

2008-10-26 10:25:27 írta grin
Itt a tél, és ismét realizáltuk hogy plusz három fokban a mosott ruhákat nem teregeti ki az ember, bent viszont bárhova is tesszük, a légnedvesség beáll egy komfortos 80% értékre, amit imád a flóra és fauna (Penicillium chrysogenum, poratka).
Az első gondolat: juhé, nincs megoldás, nézzük a sokat dícsért szárítógépeket!
A szárítógép egy olyan gép, amibe beteszed a vizes ruhát, és kijön a száraz ruha. Easy as pie. Ára momentán 60-100eFt-tól a csillagos égig (400eFt).
Alaposabban utánanézve azonban van pár apró probléma.
Az ócsó változatok a nedves levegőt parasztosan kifújják, így ugyanott vagyok, ahol a part szakad, hacsak nem vezetem ki csövön a nem létező nyíláson a szabadba. Oké, kifújós felejtős.
A következő fajta (és árkategória) a kondenzációs. Az elv szintén egyszerű: a meleg nedveddző levegőt egy hideg bizbazra fújják, ahol a nedv lecsapódik (ejtsd: kondenzálódik), amit kis pitlibe csepegtetve lehet kiönteni. Áááá ez jól hangzik!
Nem. Először is ugye azt a hideg bizbazt valamivel hűteni kell. Lehet vízzel, ekkor a szárító vizet fogyaszt. Sok píz. Lehet levegővel, az ócsóbb, de akkor itt jön a másik oldal: a szárításhoz meleg levegő kell. A kondenzátorban lehűlt levegőt megint fel kell melegíteni. Árammal lehet meleget csinálni, de így a készülék fogyasztása igénybe vesz egy kisebb atomerőművet (pakson kigyulladnak a kis piros lámpák, ha nekiállok szárítani, avagy 3.5-4.5kW).
Vagyis a szárítógép jó, csak vagy sok vizet, vagy sok áramot fogyaszt.
Na jó, utolsó döntésként akkor nézzük, amit sosem néztünk: a ruháinkat lehet-e szárítógépben szárítani, különös tekintettel a gyerekruhákra, aminek mosása szinte napi rutin. A megfelelő kis ábra egy négyzet, benne egy kör, és ha át van húzva, akkor szopacs.
Gyors statisztika: a ruhák nagyrészt 60%-a nem szárítható szárítógépben!
Azt hiszem, sikerült dönteni.

A következő lépés persze, hogy akkor most mi legyen. Hát, ha a légkondi tud szárítani, hátha van szárítógép. A neve páramentesítő, vagy párátlanító. Bedugod az áramba, eszik tizedannyit (210W), és napi 5-10 liter párát kivesz a légből, ráadásul megmondod neki hogy 50% párát akarsz és kész, és akkor annyit hagy. 50kFt. Akkor ő lesz a megoldás, úgy látszik, holnap leinformálom a szegedieket, akik a legjobb áron a legértelmesebbnek tűnnek.

Háztartási gépek

Szerteszana²

grin agymenései