Szerteszana²

grin agymenései

Bilincspatkányok

2005-03-30 11:09:53 írta grin

Hogy miért ne add fel.

A Centrum Parkoló Kft és az ő jogtalan kerékbilincsei

Kerékbilincset kaptunk.

A történet idáig ismerős lehet: parkolsz valahol, ami szerinted nem tilos hely, de nem "parkolásra találták ki". Bilincset találsz a kocsidon. Anyázol, fizetsz. C'est la vie. A Hatóság azt csinál amit akar.

Nekem ez volt az első bilincsem, és mérhetetlenül feldühített. Nem csak azért, mert jogtalanul tették fel, hanem mert minden nap majdnem minden órájában parkol ott valaki, hiszem a színházak környékén este minden hely elfogy, és így legalább 5-6 autó áll a környéken így, délután. Ha van kedvük, bírságolnak, ha van kedvük bilincselnek, az elmúlt 2 évben egyikhez sem volt "szerencsénk". Eddig bilincselni sem volt kedvük, mert az elmúlt években egy bilincselt autót sem láttunk (ha látunk, vélhetően nem állunk oda, mert hiába van igazam, ha 3 órát kell utánajárni hogy levegyék).

Körbejártuk a helyet, néztük, hogy mi a jó ég alapján bírságoltak, de semmi. Persze láttuk a gyalogút táblát, amit (lustaságból vagy szándékosan) rossz helyre és rossz irányba tettek ki, de mi parkolni akarunk, ha ők rossz táblát tesznek ki, az ő problémájuk. (Amúgy gyanítom, hogy ez a rész az egyik fejőstehene a Centrum Park Kft-nek, aki a díjakat zsebeli, a színházak és az ahhoz képest nagyon kevés parkolóhely miatt.)

Érdeklődés

Felhívtam hát a Centrum Parkolót, vagyis a hatkerület közterület felügyeletét (vagy ezek valamilyen tetszőleges kombinációját), és kérdeztem, hogy hogyan tudom visszakapni a jogtalan bilincsdíjat.

Szó szerint kinevettek, "ugyan már, viccel? ott a tábla!". Mondom nekik hogy ott ugyan nincs tábla.

"Nem látta a díszburkolatot? Csukott szemmel vezet?" Említettem, hogy nem tudom mi az a díszburkolat, de kétlem, hogy a KRESZ-ben szerepelne.

"A bilincs jogos volt, készült róla fotó meg video, nézze meg ha akarja." Akartam, és megkérdeztem, hogy mikor és hol tudom megtekinteni. "Hát kint van a kamerában, és nem mentjük le még vagy egy hétig, ezért XY címre bejön személyesen 16:57 és 16:59 között megtekintheti, persze csak a kamerán." (Az időpont eltérhet, a hossza viszont nagyjából ennyi volt.) Udvarias érdeklődésemre, hogy ez ugye csak vicc-e, jelezték, hogy nem, ez komoly. Úgy döntöttem, hogy mivel a helyszínt megnéztem, nem lehet semmilyen értelmes felvételük, tehát megkérdeztem, hogy hol lehet panaszt tenni. Felháborodtak, hogy minek az, semmi értelme, hiszen jogos volt, hát nem értem?! Na de mégis, HA én úgy gondolom hogy mégis igazam van? (Eközben legalább négyszer végighallgattam a "tábla, díszburkolat, videofelvétel, teljesen biztos hogy jogos" oktatóanyagot.) A végén kiderült: Önkormányzat közig. hivatal, egyelőre díjmentesen.

Panasz

Ha igazad van, jogosult vagy panaszt tenni. Persze mindenki tudja, hogy az ilyen panaszok semmit nem érnek, mert "A Hivatalnak Mindig Igaza Van", és az ő jogászaik annyit keresnek egy hónapban, mint te egy év alatt a fusiddal együtt. De dühös voltam, lássuk.

Nos, idáig volt türelmem akkoriban írni. Innentől kevésbé líraian folytatnám, inkább csak a képeket kommentálom, röviden.

A válaszuk

Talán összefoglalva azt lehet róla mondani, hogy "pofátlan".

Kis piros nyíl jelzi a lokális intelligencia-minimumot. Mellékeltek egy bizonyítékot is:

Nos...

És a finálé

És hősünk kiütéssel győz.

Utóhang

Eltelt tehát 3 hónap. Ezután 2 napon belül megjött az illeték visszatérítése, amit a Közig. Hiv. küldött, óramű pontossággal.

Érdekes módon azonban, hogy-hogy nem, a bilincsdíj csak nem akart megérkezni. Sajnos a levél már nincs meg melyben jeleztem, hogy amennyiben nem érkezik meg 8 napon belül a pénz akkor megindítoma felszámolási eljárást a centrum parkoló kft ellen; 2-3 hét múlva megjött a pénz.

De hát milyen az emberi feledékenység! Valami lemaradt… Így hát telefont ragadtam és csak így parasztosan, szóban elmondtam nekik hogy ha nem kapom meg a 716 forint (körüli) késedelmi kamatomat akkor mégis felszámoltatnám őket, ha nem gond. Na erre már ugattak, hogy mit kell nekem az a 716 forint; én meg kedvesen jeleztem hogy a végzésben nem az volt hogy majd ők eldöntik hogy mit fizetnek ki és amennyiben úgy döntenének hogy nem hajtják végre a közig hivatal végzését akkor ezt egyértelműen tessenek kijelenteni, a beszélgetést az Önök érdekében és minőségbiztosítás céljából rögzítem, a kedves nevét szabadna még egyszer?

Egy hét múlva megjött a 716 forint. Kár, hogy a taxiszámla nem volt már meg...

Sose add fel.

Bilincspatkányok

Szerteszana²

grin agymenései