Szerteszana²

grin agymenései

Mi történik, amikor lekameráztam a véglényt?

2022-08-03 11:06 írta grin

Elmesélem, hogy mi történik, amikor megyek az autóval, és valami barom világnak királya úgy gondolja, hogy a szabályok rá nem vonatkoznak, és bevág jobbról zárvonalon 220-al, vagy épp – mint a konkrét esetben – egy 10 km-es dugót előz 160-nal a leállósávon. Nálam pedig felveszi a dashcam.

A legelején szögezzük le: a dashcam nem azért van, hogy önkéntes rendőrként minden pici fasság miatt feljelentsünk mindenkit. Nemzethy hazánkban teljesen normális az, ha valaki autópályán 234-el megy, vagy záróvonalon előz, vagy hasonlók; ezekre általában én sem ugrok, és nem is érdemes. (Konkrétan a gyorshajtást egy kamerafelvétel alapján szinte lehetetlen bizonyítani, mert nincs hitelesítve sem a saját sebességmérőd sem a kamerakép, ezzel nem is érdemes önmagában a rendőrnéniket és -bácsikat zaklatni, mert van elég bajuk.)

Akkor érdemes bejelenteni, amikor valaki életveszélyesen csinál jól látható szabálytalanságot. Nekem ilyen a jobbról bevág elém, lehetőleg pont hogy épp befér az előtte menőnél, vagy forgalom elől elzárt területen előz, vagy leállósávon rallyzik, vagy cikázva előz, és persze aki büntetőfékez; ezek mind közveszélyesek. Ha lenne hátsó kamerám akkor ide csapnám még a beáll a seggembe és/vagy villog arcokat is.

Tegyük fel tehát, hogy van egy ilyen felvétel. Az első lépés, hogy minden adat meglegyen: pontos időpont, pontos hely (út + km szelvény, és az sem árt, ha ez a felvételen is látszik), és nyilván olvasható rendszám.

A felvételt praktikusan felteszi az ember valamilyen privát formában a netre: mivel a rendszámok nincsenek kitakarva, ezért ezt nem lehet csak úgy mutogatni. (Lehet YouTube unlisted video is, vagy PeerTube, vagy akármi).

Ezután elindul az útvesztőben: az ügyintézés.police.hu alatt én sem tudnám még egyszer megtalálni, hogy hol van, de a jobb felső sarokban a szűrőbe az „IN-1248”-ra kiadja a „Közérdekű panasz, bejelentés” űrlapot. Ezt kell – ügyfélkapus azonosítás után – kitölteni. A szöveges részbe bele kell írni minden fontos adatot! Idő, pontos hely, körülmények, mi a pontos szabálysértés, mi látszik a videón, stb. A lényeg, hogy a rendőr aki megkapja a szövegből tudja, hogy mit kell tennie, és ne kelljen videót nézegetnie, mert van elég baja. Ha tudod, kiválasztod a megfelelő megyei rendőrséget, sőt, ha profi vagy, akkor rögtön a városit, de ha nem tudod, akkor az országos központ majd tudja az adatok alapján.

Innentől egyetlen értesítést fogsz már csak kapni: az ügyet átteszik a megyéhez, majd a városhoz, és ezután te már nem vagy az ügy résztvevője. De mi történik ilyenkor?

Az ügy általában a helyi illetékes rendőrség Igazgatásrendészetének közlekedésrendészeti csoportjánál landol, ott is általában van egy illetékese a szabálysértések egy csoportjának (nálam például a leállósávon versenyzés egy külön hölgyhöz tartozott). Ők megnézik a videót, elolvassák az adatokat, és ha egyértelmű és beazonosítható a szabálysértés, a szabálysértő és a körülmények, akkor megindítják az eljárást; ha nem, akkor pedig lezárják (de erről sem fogsz tudni).

A sikeres közigazgatási eljárás vége általában az, hogy az illető megkapja a vonatkozó bírságot kiszabó közigazgatási határozatot, amit 30+15 nap alatt kellene befizetnie. Ezt nyilván nem feltételezzük az 50 millió forint feletti személygépjárművekről, esetükben a büntetőpontokat felírják (vagy nem), a pénzösszeget pedig átküldik a NAV-nak, hogy hajtsa be (ez példának okáért a leállósávozásért 100 ezer forint, ami a yacht 1 órányi benzinköltsége). A NAV pedig ezután esetleg behajtja, de erről aztán már senki nem fog tudni, vagy pedig 4 év múlva (hacsak nincs hamarabb kormányváltás) sóhajtanak, és betolják az X-akták közé.

Ha kiemelten veszélyes eseményről van szó, akkor határozottan javíthatja a hatékonyságot, ha kitakarod a rendszámokat (ehhez kell már némi szakértelem meg egy jó video-editor) és utána kitolod a közösségi hálóra, esetleg a – túl nagyra nőtt és így már nem túl barátságos stílusú – BPiAutósok lapnak, akiket elég sokan szoktak olvasni. A durvább esetekből így párhuzamos csinnadratta is lehet.

Nagyjából ez történik.

Vagy ha nem, hát kisnyúl.

Mi történik, amikor lekameráztam a véglényt?

Szerteszana²

grin agymenései