Szerteszana²

grin agymenései

Közösségi értékelés

2011-06-07 16:58:26 írta grin
Az ISOC lapján elmélkedtek azon, hogy milyen lesz az internet 10 év múlva, és felmerült az, hogy a „Common Pool Scenario” szerint egyik lehetséges mód a közösségi tartalom előretörése (közösségi hírek, stb), amiben navigálni az értékelések alapján lehet.
Erről jutott eszembe ez az ötlet, copyright én, vagy kifogás...
Az értékelésekkel az a legnagyobb baj, hogy az emberek jelentős része szerint az emberek jelentős része seggfej. Az értékeléseik nem érnek hajítófát sem, és a tisztán nagy populációra építő értékelések nem feltétlenül az értékeset hozzák előtérbe, hanem a népszerűt, legyen az egy idegesítően hamisan éneklő szupersztár wannabe vagy egy felra kakiló macska.
A jó értékelési rendszer lényege az, hogy megpróbálunk olyan értékeléseket előállítani, ahol az értékelők is értékeltek. Pontosabban ahol az értékelők köre szűkített a Homo Sapiens Sapiens (ez a „seggfej” latinul) teljes populációjához képest, és az értékelőkről bizonyos alapvető paraméterek ismertek.

Mondok egy példát: zenét keresek. Értelemszerűen az én zenei ízlésem nem egyezik sem a netet ellepő 14 évesekkel, sem a 70 évesekkel, valamint vélhetően nem ugyanazt értékelem, mint egy aratómunkás vagy egy hegedűművész. A jó értékelés számomra az, amikor vagy az ismerőseim egy behatárolt (általam osztályzott vagy kategorizált) csoportja értékel, vagy pedig egy más módon ismert paraméterű közösség (például hasonló érdeklődésű, képzettségű vagy szellemi képességű embercsoport). Az ilyen értékelések jelentősen hasznosabbak, mint mondjuk a YouTube toplista, ahol nagyon ritka, hogy bármi nekem tetszőt találjak.

A másik gond az imdb-effektus. A IMDb értékeli a filmeket, 1-10 közötti pontszámokkal. Mindenki értékelhet. Egyetlen apró, inszignifikáns részlet hiányzik csupán: nincs megadva, lefektetve vagy kimondva, hogy melyik szám mit jelent. Ez konkrétan azt jelenti, hogy néhány ember sosem ad 5 pontnál többet (nem köti le a film), néhány 6-7-nél kevesebbet (nézhető volt), mások meg az 1-5-10 állapotokból választanak. Az összesítés így ad egy ismeretlen jelentésű pontszámot, ami ha nagyobb, akkor jobb, ha kisebb, akkor rosszabb, de semmit nem lehet ez alapján összehasonlítani.

Talán csinálnom kellene egy ilyet. :-)

Közösségi értékelés

Szerteszana²

grin agymenései