Szerteszana²

grin agymenései

Sötét micro$oft középkor

2009-02-11 22:58:53 írta grin

Szakmai jellegű háborgás, ne is olvasd tovább.

Egyszerűen írom le, hogy megértsétek: a micro$oft windóz legtöbb verziója (nt, server, xp home) bizonyos internetes címket nem tud kezelni azért, mert ezeket a címeket tíz évvel ezelőttig nem lehetett használni.

1993-ban született meg az a „szabvány”, ami leírta, hogy ezek az IP címek innentől nem speciális jelentésűek (Class C broadcast illetve network address), hanem ugyanolyan teljes értékű címek, mint bármi más, így internetes végpontok azt legálisan használhatják, pont mint bármi mást.

Pár hibabejelentés alapján indultunk el, nem nem jöttünk rá, hogy mi a gond. Persze az ember látja, hogy a cím speciális, tudja is, hogy csecsszopó korában ezek még másra voltak jók, de nem triviális eldönteni, hogy ki az extrém hülye. Az internet tele van hibásan beállított routerekkel, hibás tűzfalakkal, így a hibát itt kerestük. ...Azok helyett, akiknek ez dolga lett volna, mert ők nem szeretik a macerás hibákat, maximum a „miért nem megy a net áramszünet esetén” jellegűeket. Így szopunk vele kétszer fél napot.

Kolléga véletlenül beszélt pár – általa okosnak gondolt  – „szakemberrel”, akik megmondták, hogy ez sosem fog működni, mert bla bla és bla, sőt, néhány említette a windózos routereket, meg serverparkokat. Hogy az ottani windóz miatt. De az derült ki, hogy mindegyik ezt csak hallotta, hogy a titkárnő ismerőse látott olyan embert, aki állítólag ismert olyat, aki egy partyn egy másik csoport beszélgetéséből hallott részeket, melyek alapján ezt gondolja, de ők ezeket a címeket mint sátániakat sosem is használták, hiszen mindenki tudja bazdmeg hogy ezek Class C broadcast címek, minek kellene nekik az okokat tudni?

Hja, tíz év néha nem nagy idő, főként, ha mindkét agysejtjük a túléléssel van elfoglalva.

De – ahogy kollégám elmésen megjegyezte – az ilyen idiótáknak is megvan az a haszna, hogy rajtuk keresztül el lehet kezdeni keresgélni.

Gyors keresés után meg is találtam: micro$oft cluelessbase. Röviden: igen, köszönik, tudnak róla, hogy ezeket a címeket a vindóz legtöbb verziója nem képes használni. Eddig oké, hibát mindenki elkövet, előfordul. DE! Mi a micro$oft-féle megoldás? „Ne használja ezt az IP-t!”

Kijavítani a hibát? Hülye vagy? Jó volt 10 éve, legyen jó most is!

Persze a szolgáltató mit tehet? Az ügyfél egybites (IQ < körmök száma), windózt tud csak használni (ahogy markosnádas mondta: „ezt így adták a kezembe”), megoldás nincs. Így a szolgáltató letiltja a kérdéses címeket, ha tudja, kib*ssza őket a kukába, a patkányok egyék, mert még ők is modernebbek, mint ez a sz*r.

Ne kérdezd, miért őszülök.

Sötét micro$oft középkor

Szerteszana²

grin agymenései